12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalBruxelles, placă turnantă a spionajului

Bruxelles, placă turnantă a spionajului

 

Publicația germană a precizat că în prezent la Bruxelles sunt activi circa 250 de spioni chinezi și 200 de spioni ruși. Funcționari europeni, diplomați, reprezentanți permanenți, jurnaliști și lobbyiști – cu peste 100.000 de posturi ocupate de personal internațional, capitala belgiană este cea mai mare concentrație de spioni pe centimetru pătrat.

Pentru unele agenții secrete, Bruxelles a devenit o țintă pentru că este sediul Uniunii Europene și al NATO. Pentru altele, ca unele servicii de securitate din Africa și din Orientul Mijlociu, accentul este pus pe membrii importanți ai diasporei rezidenți în Belgia, care influențează politica din țările lor de origine. Așa cum preciza șeful agenției austriece de informații, Peter Gridling, în fața presei: „în prezent, Bruxelles a depășit Viena“ în ceea ce privește densitatea „serviciilor secrete din afara UE“. Numeroase țări au importante misiuni diplomatice și economice la Bruxelles, creând un mediu bogat în „ținte“ pentru toate serviciile de spionaj. „Bruxelles este un oraș unde este ușor să intri și să ieși, ceea ce facilitează operațiuni sensibile“, potrivit unui fost șef al serviciilor secrete americane.

Dacă spionajul a fost întotdeauna un secret al lui Polichinelle în Bruxelles, acum importanța UE și creșterea numărului ambasadelor în oraș au dus și la creșterea numărului de spioni „Războiul Rece s-a întors“ – declară un fost responsabil belgian al serviciului de informații, adăugând că există mai mulți agenți secreți care operează în Bruxelles decât în anii care au precedat căderea Zidului Berlinului. Chinezii, rușii, americanii și marocanii sunt foarte prezenți în capitala belgiană. Funcționarii europeni au fost preveniți asupra acestei situații și au fost avertizați să fie atenți la discuțiile purtate în unele locuri din cartierul european, în special în restaurantele și cafenelele din jurul sediului Comisiei Europene.

 

Spionii chinezi, în acțiune

Beijing este arătat cu degetul într-o serie de cazuri legate de spionaj în sânul UE. Un raport al serviciilor secrete lituaniene previne că „pe măsură ce cresc ambițiile politice și economice chineze în Lituania și în alte țări din NATO, activitățile serviciilor de informații și de securitate chineze sunt din ce în ce mai agresive“. În prezent, Lituania analizează „amenințarea“ pe care o reprezintă compania chineză de telecomunicații Huawei, iar Comisia Europeană așteaptă explicații din partea Chinei după un scandal de spionaj în Polonia, în cadrul căruia au fost arestați un angajat chinez al Huawei și a unui cetățean polonez. Ambii acuzați de spionaj în favoarea Beijingului. Acuzații de spionaj în cartierul european au avut déjà loc încă din 2003, după descoperirea de microfoane ascunse în clădirea Consiliului European.

În decembrie 2018, s-a descoperit că hackerii aveau acces de ani de zile la rețeaua europeană de comunicații diplomatice, obținând transcrieri ale întâlnirilor private și informații potențial sensibile. În urmă cu câteva zile, China a fost acuzată de Norvegia de spionaj industrial, iar americanii estimează că Beijingul nu va da înapoi de la nimic pentru a sustrage brevete tehnice și tehnologice. SUA și UE au decis intensificarea cooperării în materie de securitate informatică, o apropiere născută din îngrijorarea față de legăturile între companiile chineze de telecomunicații, ca Huawei, și Beijing.

Sub acoperirea anonimatului, un spion rus aflat la post în capitala belgiană, a explicat că trebuie să ieșim din clișeul clasic, James Bond existând doar în filme. Colectarea de informații constituie esențialul muncii unui spion și această misiune este realizată de agenți dubli care ocupă posturi oficiale. Securitatea cibernetică nu este decât una din fațetele misiunilor spionilor. Există spionajul industrial foarte răspândit în sectorul farmaceutic, cosmetic și mai ales cel din domeniul energetic, de cea mai mare importanță. Și desigur spionajul nuclear. În concluzie, nu există un sector care să nu fie spionat astăzi pentru că spionajul înseamnă să câștigi timp, foarte prețios când în joc se află sume colosale. 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...
Ultima oră
Pe aceeași temă