10.7 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalBulgaria protestează impotriva unei expoziţii ruse despre "eliberarea" Europei de Est

Bulgaria protestează impotriva unei expoziţii ruse despre “eliberarea” Europei de Est

Printr-un comunicat, ministerul a cerut misiunii diplomatice a Rusiei “să nu ia poziţie în sprijinul unei pretenţii istorice dubioase” potrivit căreia sosirea în 1944 a forţelor ruse care au transformat Bulgaria într-un satelit al URSS a constituit o eliberare.

Comunicatul afirmă că poziţia Rusiei reprezintă un amestec în afacerile interne ale Bulgariei, care este acum membră a Uniunii Europene şi a NATO.

Recunoscând rolul vital al Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al doilea război mondial, ministerul reaminteşte că puterea de la Moscova a rupt cu forţa legăturile ţărilor din Europa de Est cu restul continentului, în timpul războiului rece. “Baionetele armatei sovietice au adus popoarelor din Europa Centrală şi de Est o jumătate de secol de represiune, suprimarea conştiinţei civice, o dezvoltare economică deformată şi ruperea de ţările europene dezvoltate”, arată comunicatul.

În ciuda criticilor, Sofia menţine legături în general prieteneşti cu Moscova; Rusia este principalul furnizor de energie al Bulgariei.

Expoziţia intitulată “75 de ani de la eliberarea de nazism a Europei de Est” urmează să se deschidă lunea viitoare la Centrul Rus de Cultură şi Informaţii din capitala bulgară.

Pe 9 septembrie 1944, la o zi după pătrunderea forţelor Armatei Roşii în Bulgaria, o lovitură de stat a plasat ţara pe orbita Moscovei, unde a fost unul din cei mai obedienţi sateliţi sub regimul comunist, timp de 45 de ani, menţionează Reuters. La 30 de ani după căderea comunismului, statul balcanic, guvernat în prezent de partidul de centru-dreapta GERB, încă nu s-a reconciliat cu propriul trecut. Unii bulgari regretă nivelul scăzut al infracţiunilor, învăţământul şi asistenţa medicală gratuite din perioada comunistă, în timp ce alţii acuză suprimare disidenţei şi a libertăţii individuale.

Susţinătorii Partidului Socialist – fost comunist – bulgar sărbătoresc anual ziua de 9 septembrie şi depun flori la monumentul ostaşilor sovietici. Liberalii şi partidele de extremă dreapta consideră că este o zi neagră şi aduc omagii celor 20.000 de victime decedate în închisori sau executate de regimul comunist din motive politice.

Cele mai citite

David Popovici, două medalii de aur la Campionatele Naţionale de înot

David Popovici a câştigat a câștigat aurul în proba de 200 m liber de la Campionatele Naţionale de înot pentru seniori, tineret şi juniori...

Cu o mână și jumătate pe primul titlu din ultimii 9 ani! FCSB poate deveni campioană în weekend

După patru etape din play-off, FCSB are 13 puncte avans în fruntea Ligii 1 și poate deveni matematic campioană în acest weekend, prin jocul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă