5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalBulgaria se va opune eventualelor sancţiuni ale UE împotriva Ungariei

Bulgaria se va opune eventualelor sancţiuni ale UE împotriva Ungariei

Astfel de sancţiuni, asupra cărora statele membre nu ar urma să se pronunţe decât la capătul unui proces îndelungat, “ar constitui o încălcare a suveranităţii unei ţări a Uniunii Europene”, a apreciat responsabilul bulgar, provenit dintr-o formaţiune naţionalistă, aliată dreptei bulgare.

Karakachanov a menţionat că întregul guvern al premierului conservator Boiko Borisov susţine această propunere de veto.

Ea ar urma să fie ratificată fără dificultate în parlamentul de la Sofia, unde nu doar majoritatea guvernamentală, ci şi opoziţia socialistă este favorabilă politicii premierului ungar Viktor Orban.

După votul Parlamentului European, care săptămâna trecută a aprobat declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei prin activarea articolului 7 din Tratatul UE, Polonia a anunţat că ea se va opune eventualelor sancţiuni finale.

Pentru a putea fi instituite sancţiuni împotriva unui stat membru în baza acelui articol este necesar un vot în unanimitate al statelor membre, cu excepţia ţării vizate.

Cinci din cei şase eurodeputaţi bulgari din partidul Gerb al lui Borisov s-au pronunţat împotriva acestei proceduri declanşată de Parlamentul European împotriva Ungariei, iar unul s-a abţinut. Cei doi deputaţi naţionalişti bulgari au votat şi ei împotrivă.

Vicepremierul Karakachanov şi-a exprimat îngrijorarea că în viitor Bulgaria ar putea să facă la rândul ei obiectul unor chemări la ordine din partea UE.

“Dacă Ungaria este vizată în prezent şi tentative de a sancţiona Polonia au fost făcute, Bulgaria ar putea să devină într-o zi obiectul unei propuneri asemănătoare”, a declarat el.

Sofia este criticată cu regularitate de Bruxelles pentru ineficienţa sa în combaterea corupţiei, notează AFP.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă