3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalCăderea lui Suleiman „Magnificul“. Culisele arestării în Franţa a unui oligarh al...

Căderea lui Suleiman „Magnificul“. Culisele arestării în Franţa a unui oligarh al lui Putin

Suleiman Kerimov, sosit la 20 noiembrie cu avionul privat, a fost pus sub acuzare şi plasat sub strict control judiciar.

I s-a confiscat paşaportul diplomatic şi i s-a interzis părăsirea teritoriului Alpilor Maritimi. Statutul de senator nu a fost suficient pentru a-l proteja, iar Quai d’Orsay a precizat că imunitatea diplomatică nu este valabilă decât   în  cadrul  func­ţi­ilor oficiale.

După două nopţi la comisariat şi două zile de audieri, Kerimov a fost prezentat, miercurea trecută, unui judecător de instrucţie, declanşând furia Rusiei, care a convocat la Moscova însărcinatul cu afaceri al Franţei.

Suleiman Kerimov, supranumit „Magnificul“, este cunoscut pentru somptuoasele recepţii pe Coasta de Azur, comparabile cu cele ale „Marelui Gatsby“. El este suspectat că a achiziţionat mai multe proprietăţi în zona de lux Cap d’Antibes, prin cumpărări succesive, sub nume false, pentru sume nedeclarate, şi ar putea fi obligat să ramburseze „mai multe zeci de milioane de euro“ Fiscului francez.

În timpul unei banale anchete pentru trafic de stupefiante, poliţia franceză a intrat întâmplător pe pista Kerimov, intrigată de sosirile şi plecările cu bani lichizi ale secretarului avocatului ce se ocupa de Fisc, Philippe Chiaverini.

În dosar mai apare numele altui antreprenor elveţian, Philippe Borghetti. Zilele trecute, Kerimov a scăpat de detenţia provizorie şi va trebui să plătească o cau­ţiune de 40 milioane de euro, dar Ministerul Public a făcut recurs, cerând încarcerarea lui.

Aflat în centrul unei vaste anchete pentru spălare de fonduri, Kerimov ar fi adus clandestin în Franţa între 500 şi 750 milioane euro, bani lichizi, potrivit procurorului.

Sumele ilicite au fost trecute peste frontieră în valize şi spălate prin cumpărarea de vile sub nume false sau prin intermediari.

 Locul 20 în topul „Forbes“

 Suleiman Kerimov este unul dintre reprezentanţii noii elite a afaceriștilor ruși, clasat pe locul 20 în topul „Forbes“ al oamenilor de afaceri. Senator, el reprezintă ţara sa de origine, Daghestan, una dintre regiunile cele mai sărace din Rusia, situată la Marea Caspică.

După războiul cu Ucraina declanşat în 2014, Kerimov şi-a oferit serviciile pentru spălarea fluxurilor financiare ale regiunii separatiste Lugansk, traficând şi legalizând exporturile de metal de la uzina metalurgică  Alşevsk, în prezent condusă de Oleg Mkcian, partener al oligarhului ucrainean Rinat Ahmetov. Kremlinul a închis ochii la violarea directă a legilor ruse de către Kerimov.

 Vila Hier

 În centrul scandalului de fraudă fiscală se află luxoasa vilă Hier, situată în Cap d’Antibes, potrivit procuraturii din Nice. Proprietatea de circa 12 hectare a fost cumpărată de un om de afaceri elveţian, Alexandre Studhalter, dar în realitate reşedinţa este deţinută de oligarhul Kerimov.

În vârstă de 51 de ani, magnatul care negociază petrol, ar fi utilizat nume false, scrie „Nice-Matin“, pentru a cumpăra patru vile pe Coasta de Azur (Hier, Medy Roc, Lexa şi Florella), un total de 90.000 mp. Alt scandal în jurul vilei Hier îl reprezintă preţul de cumpărare.

Estimată în prezent la 150 milioane de euro, proprietatea a costat oficial 35 milioane de euro, dar  anchetatorii suspec­tează că cifra reală a vânzării a fost mult subestimată, iar costul real s-ar ridica la 127 milioane de euro.

Diferenţa de 92 milioane a fost vărsată într-un cont din Elveţia.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă