13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalCamera Reprezentanţilor aprobă rezoluţia pentru a încheia starea de urgenţă declarată de...

Camera Reprezentanţilor aprobă rezoluţia pentru a încheia starea de urgenţă declarată de Trump

Cu 245 de voturi “pentru” şi 182 “împotrivă”, Camera a aprobat rezoluţia, deschizând astfel drumul pentru un vot în Senatul controlat de republicani, rezoluţia având astfel şanse mai mici, dar care par că sunt în creştere.

Deşi trecerea rezoluţiei reprezintă o victorie pentru preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, diferenţa de voturi este prea mică, cel mai probabil, pentru a anula posibila exercitare a dreptului la veto a lui Trump. Doar 13 republicani au susţinut rezoluţia.

În timpul dezbaterii, reprezentantul democrat Joaquin Castro, principalul susţinător al rezoluţiei, a afirmat: „Nu există nicio urgenţă la graniţă. Trecerile se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani”.

Democraţii şi unii republicani sunt îngrijoraţi că dacă declararea stării de urgenţă va aduce finanţarea zidului fără aprobarea membrilor Congresului, este pusă în pericol separarea puterilor în stat, dintre Congres şi partea executivă a guvernului.

Cu câteva ore înaintea votului, senatorul republican John Barraso, a declarat pentru MSNBC că rezoluţia „ar putea trece de Senat”.

În urma unei întâlniri private cu senatori republicani şi vicepreşedintele Mike Pence, liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell a refuzat să comenteze privind deznodământul.

McConnell a declarat că senatorii republicani şi Pence au avut o discuţie „puternică şi viguroasă” şi că nu s-a ajuns „la o concluzie totală” în privinţa legalităţii stării de urgenţă declarată de Trump.

Între timp, Casa Albă a informat oficial Congresul că dacă rezoluţia va fi aprobată şi de Senat, consilierii lui Trump vor recomanda ca el să îşi folosească dreptul de veto.

Pentru a trece peste dreptul de veto al lui Trump, rezoluţia ar trebui aprobată cu o majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului, ceea ce este foarte puţin probabil, au informat membri ai Congresului.

„Situaţia curentă de la graniţa de sud prezintă o criză umanitară şi de securitate care ameninţă interesele naţionale şi reprezintă o stare de urgenţă”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Cele mai citite

Polonia va trimite trupe militare la Jocurile Olimpice de la Paris

Ministrul polonez al apărării a anunțat joi că țara sa va trimite întăriri militare, potrivit flashscore.ro. "Forțele armate poloneze se vor alătura coaliției internaționale...

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...
Ultima oră
Pe aceeași temă