Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Campanie de știri false orchestrată de Rusia în legătură cu vaccinul Covid de la Oxford

Campanie de știri false orchestrată de Rusia în legătură cu vaccinul Covid de la Oxford

Secretarul de externe Dominic Raab a condamnat o campanie de dezinformare a Rusiei, menită să semene frica și să submineze încrederea într-un vaccin britanic împotriva coronavirusului ca fiind "pe deplin deplorabilă".

Eugen Cișmașu 0 comentarii

Poze, meme și clipuri video concepute pentru a induce frica cu privire la vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford au fost create în Rusia cu scopul de a le răspândi în întreaga lume prin intermediul rețelelor sociale, este concluzia unei anchete a jurnaliștilor The Times.

Imaginile brute sugerează că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus al cimpanzeului ca vector - chiar dacă este o practică obișnuită în dezvoltarea vaccinului.

The Times a declarat că întreaga campanie se adresează țărilor în care Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin Sputnik V, precum și națiunilor occidentale.

Dominic Raab a avertizat că strategia de dezinformare a Rusiei ar putea provoca daune într-un moment în care lumea ar trebui să se reunească pentru a lupta împotriva Covid-19.

"Este o piesă de dezinformare ponosită, dar este foarte gravă, deoarece este o încercare de a întrerupe cercetăările menite a găsi un vaccin sigur", a declarat ministrul pentru programul BBC Radio 4 Today. „Știm că Rusia are o experiență în utilizarea dezinformării ca instrument de politică externă, dar de fapt orice încercare de a răspândi minciuni despre Covid-19 și, în special, despre vaccin, atunci când încercăm să ne reunim ca o comunitate internațională într-o o pandemie globală, este cu totul deplorabilă", a conchis Raab.

Pascal Soriot, director executiv al AstraZeneca, gigantul farmaceutic care intenționează să producă în masă vaccinul Oxford dacă acesta va fi autorizat pentru uz public, a declarat că este important ca publicul să nu fie înșelat de astfel de acțiuni. „Dezinformarea este un risc clar pentru sănătatea publică”, a declarat el pentru The Times.

Cea mai recentă dezvăluire vine după ce Marea Britanie, Statele Unite și Canada, la începutul acestui an, au acuzat spionii ruși că au încercat să fure detalii despre cercetarea vaccinului anti - coronavirus care se desfășoară în alte țări.

La începutul acestei săptămâni, noul director general al MI5, Ken McCallum, a declarat că agenția a fost implicată în protejarea „integrității” cercetării din Marea Britanie. Luna trecută, Rusia a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva Covid-19.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...