7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCampanie de știri false orchestrată de Rusia în legătură cu vaccinul Covid...

Campanie de știri false orchestrată de Rusia în legătură cu vaccinul Covid de la Oxford

Poze, meme și clipuri video concepute pentru a induce frica cu privire la vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford au fost create în Rusia cu scopul de a le răspândi în întreaga lume prin intermediul rețelelor sociale, este concluzia unei anchete a jurnaliștilor The Times.

Imaginile brute sugerează că vaccinul ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus al cimpanzeului ca vector – chiar dacă este o practică obișnuită în dezvoltarea vaccinului.

The Times a declarat că întreaga campanie se adresează țărilor în care Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin Sputnik V, precum și națiunilor occidentale.

Dominic Raab a avertizat că strategia de dezinformare a Rusiei ar putea provoca daune într-un moment în care lumea ar trebui să se reunească pentru a lupta împotriva Covid-19.

“Este o piesă de dezinformare ponosită, dar este foarte gravă, deoarece este o încercare de a întrerupe cercetăările menite a găsi un vaccin sigur”, a declarat ministrul pentru programul BBC Radio 4 Today. „Știm că Rusia are o experiență în utilizarea dezinformării ca instrument de politică externă, dar de fapt orice încercare de a răspândi minciuni despre Covid-19 și, în special, despre vaccin, atunci când încercăm să ne reunim ca o comunitate internațională într-o o pandemie globală, este cu totul deplorabilă”, a conchis Raab.

Pascal Soriot, director executiv al AstraZeneca, gigantul farmaceutic care intenționează să producă în masă vaccinul Oxford dacă acesta va fi autorizat pentru uz public, a declarat că este important ca publicul să nu fie înșelat de astfel de acțiuni. „Dezinformarea este un risc clar pentru sănătatea publică”, a declarat el pentru The Times.

Cea mai recentă dezvăluire vine după ce Marea Britanie, Statele Unite și Canada, la începutul acestui an, au acuzat spionii ruși că au încercat să fure detalii despre cercetarea vaccinului anti – coronavirus care se desfășoară în alte țări.

La începutul acestei săptămâni, noul director general al MI5, Ken McCallum, a declarat că agenția a fost implicată în protejarea „integrității” cercetării din Marea Britanie. Luna trecută, Rusia a devenit prima țară din lume care a aprobat un vaccin împotriva Covid-19.

Cele mai citite

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

În atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene rușii au cheltuit sute de milioane de dolari

În atacurile asupra infrastructurii energetice din Ucraina ruşii au schimbat tactica, explică analiştii militari, potrivit tvrinfo.ro. Trimit asupra unei ţinte sute de rachete şi drone...

Sectorul 4 se transformă într-o oază urbană: Campanie de înverzire prin plantarea a peste 1500 de copaci

Într-o mișcare impresionantă de regenerare urbană, Sectorul 4 din București a dat startul unei ample campanii de înverzire, plantând peste 1500 de copaci. Această...
Ultima oră
Pe aceeași temă