8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCancelarul german, Angela Merkel, discuție cu premierul Italiei despre politica externă a...

Cancelarul german, Angela Merkel, discuție cu premierul Italiei despre politica externă a UE

Subliniind că acest lucru face parte dintr-o “agendă foarte ambiţioasă” de reformare a UE, Merkel a invocat exemplul Chinei şi al Rusiei drept zone particulare faţă de care blocul comunitar trebuie să aibă o abordare comună.

UE are deja o politică externă comună faţă de Africa, iar Angela Merkel a citat acest lucru drept un bun exemplu. “Dar acum noi avem nevoie de aceasta (o politică externă comună) pentru alte regiuni ale lumii”, a spus cancelarul federal german.

Merkel şi Gentiloni au subliniat la unison nevoia unei proceduri comune de azil şi a reformării aşa-zisului Regulament Dublin, ale cărui dispoziţii cer ca solicitanţii de azil să fie trimişi înapoi în prima ţară din UE unde au fost înregistraţi pentru a le fi prelucrate dosarele.

Gentiloni a criticat ţările din UE care nu depun toate eforturile necesare pentru a găsi o soluţie la problema refugiaţilor. “Trebuie să se demonstreze solidaritate”, a declarat premierul italian.

Acum, când criza financiară din UE s-a încheiat, blocul comunitar este “într-o fază complet nouă” şi are nevoie să-şi securizeze creşterea economică şi să avanseze în ceea ce priveşte inovaţiile, a mai spus Angela Merkel.

Ea a subliniat că există diferenţe între blocul său conservator şi Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga) referitor la noua coaliţie de guvernare, însă doar “în nuanţe”.

Înainte de întrevederea sa cu Gentiloni, ea a îndemnat SPD, într-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung, să accepte acordul privind noua coaliţie de guvernare, în condiţiile în care membrii partidului se pregătesc să voteze pe marginea acestui acord. “Europa are nevoie de un guvern german stabil”, a spus ea.

Gentiloni se află în prezent în campanie electorală, în condiţiile în care Italia se pregăteşte de nişte alegeri naţionale cu deznodământ incert, în 4 martie. Partidul său Democrat de centru-stânga este urmărit îndeaproape de Mişcarea populistă Cinci Stele şi de blocul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusoconi.

Întrevederea de vineri survine după ce negocierile dintre cei doi lideri planificate pentru săptămâna trecută au fost amânate pentru încheierea unui nou acord de coaliţie la Berlin, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă