20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCandidatul israelian Benny Gantz, denunţat în Olanda

Candidatul israelian Benny Gantz, denunţat în Olanda

Cazul a fost adus în faţa Tribunalului Districtual din Haga de către Ismail Ziada, capul familiei, care are paşaport olandez şi care a solicitat plata unei indemnizaţii de 600.000 de euro.

Potrivit denunţătorului, Gantz, cel mai important contracandidat al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, şi fostul comandant israelian Amir Eshel sunt principalii responsabili de moartea rudelor sale: mama, trei fraţi, o cumnată şi un nepot de 12 ani. Atacul a avut loc la 20 iulie 2014, când actualul candidat era şeful Statului Major al ţării sale, iar armata israeliană a desfăşurat Operaţiunea Protective Edge (‘Marjă de apărare’), în care şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Un complet compus din trei judecători a avut marţi o primă audiere pentru a studia recursul interpus de avocaţii lui Gantz şi Eshel, care au cerut tribunalului să-şi decline competenţa şi să respingă acest caz. La începutul audierii, Ziada s-a adresat magistraţilor şi a declarat că atât el, cât şi soţia sa au trăit ”într-o stare de permanentă teroare” din momentul atacului. Ziada a explicat că a recurs la tribunalul olandez pentru că nu are încredere în sistemul judiciar israelian, pe care l-a calificat drept un instrument ”pentru a masca ocupaţia, oprimarea şi negarea drepturilor palestinienilor”. Olanda dispune de un sistem de justiţie universal pentru crime de război în cazul victimelor care au paşaport olandez şi nu pot avea acces la justiţie în alte ţări, notează EFE.

Avocatul lui Gantz în Olanda, Thom Dieben, le-a cerut judecătorilor să respingă speţa deoarece, potrivit declaraţiilor sale, cazul ar trebui să se judece într-un tribunal din Israel. Dieben a adăugat că decesele au survenit pe când actualul candidat la postul de premier al Israelului se bucura de imunitate, în calitatea sa de şef al Statului Major. În ceea ce priveşte operaţiunea Protective Edge, avocatul a susţinut că aceasta avea ca obiectiv ”să protejeze poporul israelian şi să pună capăt atacurilor continue cu rachete lansate dinspre Fâşia Gaza”.

Ziada i-a replicat avocatului israelian că ”este dureros să vadă cum reprezentanţii apărării încearcă să-mi refuze accesul la justiţie”.

Magistraţii vor comunica la 29 ianuarie 2020 dacă tribunalul se declară competent şi acceptă cazul, aşa cum o cere Ziada, sau dacă dau curs solicitării avocatului lui Gantz şi îl resping.

Audierea de la Haga a avut loc chiar în ziua în care în Israel au loc alegeri legislative în cadrul cărora principalii doi candidaţi, premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi fostul şef al Statului Major Benny Gantz, se află practic la egalitate, potrivit sondajelor de opinie.

Cele mai citite

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă