20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCasa Albă pune la cale înființarea unui „NATO arab“

Casa Albă pune la cale înființarea unui „NATO arab“

„Nimic de genul acesta nu este luat în considerare acum“, a precizat Mattis. Însă nu este exclus să se întâmple într-un viitor nu prea îndepărtat, dacă Iranul continuă să amenințe că va închide Strâmtoarea Urmuz, pe unde tranzitează 40% din petrolul mondial, dacă interesele sale sunt afectate.

Mai mult decât atât, serviciile secrete raportează că Iranul atacă frecvent petroliere, ultimele două aparținând Arabiei Saudite, aflate în Marea Roșie.

Atacul asupra celor două petroliere a fost coordonat de nava iraniană Saviz, dotată cu sisteme de supraveghere pentru a monitoriza deplasarea navelor comerciale și militare ce străbat Marea Roșie. Surse occidentale și din Orientul Mijlociu au avertizat că nava, înregistrată ca fiind un cargo, patrulează între arhipelagul eritrean Dahlak și Strâmtoarea Bab el-Mandeb din Marea Roșie.

Înainte de a fi atacat petrolierul Arsan, au fost receptate semnale de către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite dinspre nava iraniană Saviz către bazele rebelilor Houthi din Yemen, informând când aceasta va ajunge în raza de acțiune a rachetelor.

Rebelii au folosit rachete iraniene C-801 împotriva ambelor petroliere saudite. Multe dintre rachete au căzut în apă, dar una a penetrat carena navei Arsan cu 2-3 metri. Dacă ar fi intrat mai mult, cele două milioane de barili de petrol transportat de Arsen ar fi explodat.

Șeful forțelor AlQuds ale Iranului, Qassem Soleimani, insistă ca americanii să-și retragă trupele din zona Mării Roșii.

Arabia Saudită a suspendat transportul petrolului prin Marea Roșie și Bab el-Mandeb până la „securizarea zonei“. Orice acțiune de a bloca transportul petrolului prin Marea Roșie îl va stopa și pe cel din Golf, prin Canalul Suez, al Egiptului, spre Mediterana, petrol destinat Europei.

În ultima vreme, au fost opt atacuri ale rebelilor Houthi, susținuți și pregătiți de Iran, asupra unor petroliere ale SUA, Arabiei Saudite și Emiratele Arabe Unite, iar recent aceste atacuri au devenit mai „profesioniste“, cu intenția clară de a produce un incident pentru a bloca transportul petrolier.

Surse de la Washington au dezvăluit că Administrația Trump ia în calcul o intervenție militară decisivă în Yemen împotriva rebelilor Houthi, pentru a menține în siguranță transportul petrolier prin Marea Roșie.

 

Lideri din Golf, invitați la Camp David

Însă, până la un atac asupra Iranului, Administrația Trump lucrează la formarea unei alianțe cu state din Golf, ce ar trebui să contrabalanseze influența iraniană în regiune.

În acest sens, Casa Albă plănuiește o conferință la mijlocul lunii octombrie la care sunt invitați responsabili din Egipt, Iordania și membri ai Consiliului de Cooperare din Golf, întâlnire ce ar urma să aibă loc la Camp David sau la Washington.

La această conferință se urmărește formarea Alianței Strategice cu state din Golf și Orientul Mijlociu (MESA), în scopuri defensive. Mulți analiști consideră că o astfel de alianță, ce se află în faza incipientă de organizare, ar fi un fel de „NATO arab“, menit să stopeze extinderea prezenței militare iraniene, resimțită acum în Yemen, Siria, Irak și Liban.

Ultima dată când lideri arabi au fost invitați la Camp David a fost în 2015, când președintele Barack Obama a vrut să se asigure de sprijinul acestora pentru acordul nuclear cu Iranul.   

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă