10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCât de iminent este un război între Israel și Iran?

Cât de iminent este un război între Israel și Iran?

”Pe lista potențialelor conflicte de-alungul lumii, lupta dintre Israel și Iran în Siria este în top în acest moment”, a precizat un înalt oficial SUA pentru NBC News.

Raidul avioanelor israeliene de duminică a vizat un transport de armament iranian la o bază militară siriană care găzduiește Brigada a 47-a iraniană. Printre armele livrate în Siria se aflau inclusiv rachete sol-aer.

Israelul este tot mai temător de influența iraniană în Siria, au precizat oficialii americani. În vreme ce Rusia se ocupă de atacurile aeriene, Iranul este prezent acum la toate operațiunile militare de la sol în Siria.

În ultimele două săptămâni, Teheranul și-a sporit numărul de transporturi militare spre Siria. Au fost livrate de la arme mici până la rachete care au printre altele rolul de a lovi Israelul, cred oficialii SUA.

Oficialii americani cred acum că Israelul se pregătește de război și caută susținerea americană.

Luni, secretarul american al Apărării, James Mattis, a anunțat că a vorbit cu omologul său israelian Avigdor Lieberman, săptămâna trecută, pe tema prezenței iraniene în Siria.

Iranul răspunde violent acuzațiilor israeliene. Netanyahu: nu vrem război. Tensiunea explodează 
”Forțele iraniene sau forțele lor proxy au încercat să se apropie de granița israeliană, foarte aproape, și ați văzut acțiunile israeliene”, a spus Mattis.

Nu este prima dată când Israelul a luat în calcul o intervenție mai agresivă împotriva Iranului în Siria.

În timpul administrației Obama, oficialii SUA au aflat de acțiunile tot mai intense israeliene la sol, în Siria, împotriva Iranului și a Hezbollah.

În timpul ultimelor săptămâni, liderii militari israelieni s-au întâlnit cu omologii lor americani atât în regiune, cât și în SUA , căutând susținerea Washingtonului pentru acțiuni mai dure împotriva Iranului.

Luni, premierul israelian a ridicat miza conflictului cu iranul, acuzând direct Teheranul că și-a continuat programul nuclear, încălcând astfel acordul internațional pe această temă.

În vreme ce UE a pus sub semnul întrebării afirmațiile lui Netanyahu, SUA au subliniat că sunt convinse că Iranul a minţit în privinţa acordului nuclear.

Cele mai citite

Răzvan Burleanu, anunț de ultimă oră despre contractul selecționerului Edward Iordănescu

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dezminte zvonurile conform cărora negocierile cu Edward Iordănescu ar fi intrat în impas și consideră că actualul...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă