6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalCazul Khashoggi. Turcia cere arestarea adjunctului serviciilor secrete saudite

Cazul Khashoggi. Turcia cere arestarea adjunctului serviciilor secrete saudite

 

O instanță a aprobat mandate de arestare pentru fostul consilier al Curții Regale, Saud al-Qahtani, și fostul șef adjunct al departamentului de Informații, generalul Ahmed al-Assiri, despre care se crede că a supravegheat echipa care l-a ucis și l-a dezmembrat pe Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul.

Autoritățile turcești motivează cererea de arestare prin faptul că agenții care l-au ucis pe Khashoggi au fost în afara zonei de autoritate saudită.

Procurorul-șef din Istanbul a declarat că există „suspiciuni puternice“ că cei doi înalți oficiali au constituit „creierul“ operațiunii de ucidere a jurnalistului.

Turcia încearcă să obțină extrădarea a 18 suspecți, inclusiv 15 membri ai echipei sosită din Arabia Saudită pentru asasinarea lui Khashoggi. Guvernul de la Ankara declară că un proces în Turcia va oferi transparență și responsabilitate și că autoritățile din Arabia Saudită nu au cooperat pe deplin cu investigatorii turci.

 

Senatorii americani au dat verdictul

În opoziție cu opinia președintelui Donald Trump, senatorii americani, care au avut marți un briefing cu directorul CIA, Gina Haspel, au declarat că sunt și mai convinși că prințul Coroanei, Mohammed bin Salman, a fost implicat în moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

Președintele Comitetului pentru Relații Externe, Bob Corker, a declarat că, în cazul în care prințul ar fi fost judecat, un juriu îl va găsi vinovat în „aproximativ 30 de minute“.

Senatorul Lindsey Graham, care a cerut briefing-ul cu Haspel, a declarat că există „șansă zero“ ca prințul Coroanei să nu fi fost implicat în moartea lui Khashoggi.

Graham a reamintit barbaria actului criminal, faptul că criminalii saudiți au folosit un fierăstrău pentru a dezmembra trupul lui Khashoggi când acesta încă era în viață.

„Trebuie să fii orb să nu realizezi că o asemenea faptă nu putea să se petreacă, într-o instituție oficială, fără ca acest lucru să nu fie orchestrat și organizat de oameni sub comanda prințului Coroanei“, a declarat Graham.

Nu este clar dacă sau cum va fi aplicată această „rezoluție“ senatorială. Votul de săptămâna trecută a permis Senatului să dezbată măsurile ce se impun, dar senatorii continuă să dezbată dacă se vor aplica măsuri sau dacă va fi amendată „rezoluția“.

Șefa CIA, Gina Haspel, s-a întâlnit cu un mic grup de senatori, incluzând conducerea și președinții și democrații de top ai comitetelor-cheie în securitatea națională, după ce senatorii din ambele părți s-au plâns că aceasta nu a participat la un briefing al Senatului cu secretarul de stat, Mike Pompe, și secretarul Apărării, Jim Mattis, săptămâna trecută.

Pompeo și Mattis au încercat să-i convingă pe senatori că nu este de preferat pedepsirea Arabiei Saudite printr-o rezoluție, argumentând că implicarea SUA în conflictul din Yemen este esențială pentru obiectivul mai larg al Administrației Trump de a stopa influența iraniană în Orientul Mijlociu. Iar Arabia Saudită este un aliat de nădejde. Grupurile pentru drepturile omului declară însă că războiul din Yemen a generat un dezastru, supunând civilii la bombardamente nediscriminatorii și la foamete.

Președintele Trump a evocat tranzacțiile de armament american către Arabia Saudită în valoare de miliarde de dolari și a mulțumit regimului de la Riad pentru scăderea prețului petrolului.

„Ei au fost un mare aliat în lupta noastră foarte importantă împotriva Iranului. Statele Unite intenționează să rămână un partener ferm al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele țării noastre, ale Israelului și ale tuturor celorlalți parteneri din regiune“, a declarat Trump. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă