14.3 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Cazul Mercer Street: NATO, solidară cu România și Marea Britanie

NATO este solidară cu România și Marea Britanie în cazul atentatului de pe nava Mercer Street.

,,Ne alăturăm aliaților și condamnăm cu fermitate recentul atac fatal asupra petrolierului Mercer Street, de pe coasta Oman. Condoleanțe României și Regatului Unit pentru pierderile suferite. Libertatea de navigație este vitală pentru toți aliații NATO și trebuie menținută în conformitate cu drepturile internaționale. Regatul Unit, Statele Unite și România au ajuns la concluzia că Iranul este foarte probabil responsabil pentru acest incident. Aliații rămân îngrijorați cu privire la acțiunile destabilizatoare ale Iranului în regiune și solicită Teheranului să își respecte obligațiile internaționale.”, a transmis purtătorul de cuvânt al NATO. 

Petrolierul Mercer Street a fost ţinta unui atac cu dronă, joia trecută, în Marea Arabiei. Atacul s-a soldat cu doi morţi, un britanic angajat al companiei de securitate Ambrey, şi un român membru al echipajului, potrivit armatorului Zodiac Maritime, o companie internaţională cu sediul la Londra şi administrată de miliardarul israelian Eyal Ofer.

Israelul, Statele Unite, Regatul Unit şi România au arătat spre Iran, notează AFP. Dar Teheranul a respins aceste acuzaţii.

„Republica Islamică Iran nu va ezita să-şi protejeze securitatea şi interesele naţionale”, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh. Ea va ”răspunde imediat şi în mod decisiv la orice aventurism”, a insistat el.

Ultima oră
Pe aceeași temă