Cazul Skripal, efectul bulgărelui de zăpadă continuă: Canada expulzează patru diplomaţi ruşi

Cazul Skripal, efectul bulgărelui de zăpadă continuă: Canada expulzează patru diplomaţi ruşi

Canada a anunţat luni că expulzează patru diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, relatează The Associated Press.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Comiterea unui atac cu un agent neurotoxic pe teritoriul unui aliat apropiat al Canadei este de dispreţuit şi poate pune în pericol viaţa a sute de oameni, a apreciat ministrul canadian de Externe Chrystia Freeland.

Trei solicitări din partea Moscovei în vederea suplimentării personalului diplomatic rus vor fi respinse, a mai anunţat ea.

Cele patru persoane expulzate au fost identificate ca ofiţeri de informaţii sau persoane care şi-au folosit statutul diplomatic cu scopul de a ”submina securitatea Canadei sau a se amesteca în democraţia” canadiană, a subliniat Ottawa.

Este vorba despre membri ai personalului de la Ambasada Rusiei din capitala canadiană şi de la Consulatul Rusiei din Montreal, a mai precizat Ottawa.

Ministerul român de Externe a anunţat tot luni că expulzează un diplomat rus şi a catalogat otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal drept ”o ameninţare la adresa securităţii colective şi dreptului internaţional”.

Bucureştiul a anunţat că este de acord cu evaluarea Londrei potrivit căreia Rusia este foarte probabil în spatele atacului.

Un oficial european de rang înalt a anunţat că 14 state membre ale Uniunii Europene (UE) au expulzat în total peste 30 de oficiali ruşi în urma atacului cu un agent neurotoxic vizându-l pe fostul agent dublu rus Serghei Skropal şi pe fiica sa Iulia, pe 4 martie, la Salisbury, în sudul Angliei.

Oficialul citat a făcut această declaraţie sub protecţia anonimatului, deoarece acest proces nu s-a încheiat.

Guverne ale unor state membre UE şi Casa Albă au anunţat luni, coordonat, expulzarea unor diplomaţi ruşi din ţările lor, în semn de solidaritate cu Marea Britanie în urma otrăvirii cu novicioc.

Londra acuză Moscova că este ”vonovată” de acest atac. Rusia responge orice responsabilitate.

Franţa a anunţat că expulzează patru diplomaţi ruşi, care au termen de o săptămână să plece.

Ministerul francez de Externe a apreciat că atacul ”reprezintă o ameninţare la adresa securităţii noastre colective şi a dreptului internaţional”.

Comentarii

loading...