8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInternaționalCDU DIN GERMANIA ÎN FAȚA UNEI ALEGERI IMPORTANTĂ PENTRU NOUL LIDER DE...

CDU DIN GERMANIA ÎN FAȚA UNEI ALEGERI IMPORTANTĂ PENTRU NOUL LIDER DE DUPĂ MERKEL

Pe 16 ianuarie, Uniunea Creștină Democrată, cel mai mare partid politic din Germania, va alege un nou lider. Cel mai popular candidat va lipsi de la vot.
 
Competiția se dă între trei candidați Friedrich Merz, un conservator, Armin Laschet, un moderat, și Norbert Röttgen, unul dintre principalii experți în politică externă ai partidului. Oricine câștigă are șanse mari să-i succeadă lui Merkel, care demisionează anul viitor după 16 ani în funcția de Cancelar.
 
Dar, în sondajele recente, toți trei rămân cu mult în urmă lui Jens Spahn, ministrul sănătății, a cărui gestionare a crizei coronavirusului l-a aruncat în lumina reflectoarelor publice și i-a urcat  ratingurile de aprobare.
 
Asta îl pune într-o poziție incomodă căci Spahn a anunțat în februarie că va candida ca adjunct al lui Laschet. Dar asta a fost înainte de pandemie și de numirea sa ca manager național de criză.
 

În politică iubești trădarea, dar îl urăști pe trădător
 

Cei mai apropiați aliați ai lui Spahn consideră că este puțin probabil ca el să-l înjunghie pe la spate pe Laschet. „Există o vorbă aici:„ În politică iubești trădarea, dar îl urăști pe trădător ”, a spus un oficial al CDU.
 
Sunt totuși mulți în partid care speră în Spahn. „Dacă Spahn ar schimba locul cu Laschet, aș vota cu siguranță pentru el”, a spus un deputat CDU.
 

DW Guvernul german ar intenționa să modifice regulile de intrare în țară

 

În orice caz, frustrarea crește. „Există o situație paradoxală în CDU”, a declarat recent un articol de opinie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Există trei candidați la conducerea partidului, dar niciunul dintre ei nu inspiră mult entuziasm”.

 
Preferința de vot a respondenților (%)

Dacă Spahn refuză să-și arunce pălăria în ring, ar putea apărea un alt scenariu care să implice un alt creștin-democrat popular: Markus Söder, liderul partidului sora bavarez al CDU, CSU. Cele două partide trebuie să poarte discuții la începutul anului viitor pentru a-și prezenta candidatul comun pentru cancelar la alegerile din Bundestag. De obicei, acesta este liderul CDU, de departe cel mai mare partid.
 
Dar anul viitor ar putea fi diferit. Evaluările lui Söder au crescut în timpul pandemiei și el este cu mult înaintea Laschet, Merz și Röttgen. Un sondaj, realizat de postul de televiziune ZDF, a constatat că 58% dintre oameni l-ar putea imagina drept cancelar al CDU / CSU. Asta l-ar putea încuraja să se prezinte ca candidat.
 
Un astfel de scenariu a început să pară mai puțin fantezist după o intervenție neobișnuită săptămâna trecută a lui Wolfgang Schäuble al CDU, președintele Bundestag și fost ministru de finanțe, care a declarat FAZ că candidatul CDU / CSU la cancelar „ar putea fi cineva din CSU”. Schäuble a menționat că candidații CSU au fost de două ori candidați – Franz Josef Strauss în 1980 și Edmund Stoiber în 2002 (deși a omis să spună că ambii au pierdut).

 

Dilema creștin-democraților a ieșit în evidență în prima dezbatere transmisă în direct între candidații la conducere săptămâna trecută.
 

Cei trei bărbați au aproximativ aceeași vârstă, se cunosc bine, provin din statul vestic Renania de Nord-Westfalia și au fost de acord unul cu celălalt pe majoritatea problemelor. „Este aceasta cea mai interesantă luptă de putere pe care Germania o poate oferi chiar acum?” a întrebat FAZ.
 
CDU a guvernat Germania în ultimii 50 de ani din ultimii 70 de ani, toți se întreabă de o ,,schimbare seismică”  a politicii germane începând de anul viitor.
 
„Ce fel de partid vrea CDU să fie în era post-Merkel? Care ar trebui să fie politicile sale? ” se întreabă Robert Vehrkamp, ​​politolog la grupul de reflecție al Fundației Bertelsmann.
 
Câteva ușoare diferențe au apărut în dezbaterea conducerii. Röttgen, șeful comisiei de afaceri externe a Bundestag, a declarat că dorește să facă CDU „mai tânără, mai feminină și mai digitală”.

Laschet, prim-ministru din Renania de Nord-Westfalia, a declarat că una dintre provocările cheie cu care se confruntă Germania a fost să rămână o putere industrială, contribuind în același timp la combaterea schimbărilor climatice.

Merz, fost lider al grupului parlamentar CDU, care a renunțat ulterior la politică pentru a deveni avocat corporativ, a spus că dorește să vadă mai multe „argumente în centrul politic”.

În ciuda incertitudinii cu privire la viitoarea conducere a CDU, acesta este în continuare cel mai popular partid al țării, cu mult înaintea celui mai apropiat rival al său, Verzii. Dar criticii subliniază că o mare parte din puterea sa de sondaj poate fi atribuită lui Merkel, care nu va sta în picioare anul viitor.
 
“Problemele CDU au fost acoperite de ratingurile de aprobare ridicate ale lui Merkel, care au adus partidul într-un fals sentiment de securitate”, a spus Vehrkamp. „Subestimează masiv problemele cu care se vor confrunta în era post-Merkel.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

De ce nu se creează efectul de campanie electorală?

Campania electorală s-a declanșat neoficial în România. Criza desemnării candidatului comun al coaliției PSD-PNL are efecte profunde. În această perioadă, se fac calibrări de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...
Ultima oră
Pe aceeași temă