Criteriile comune la nivel european ar elimina posibila restricție de circulație a cetățenilor europeni în interiorul UE.

Criteriile comune la nivel european ar elimina posibila restricție de circulație a cetățenilor europeni în interiorul UE.

Ce categorii de cetățeni europeni ar putea scăpa de carantina obligatorie

Oficialii Uniunii Europene intenționează să oblige statele membre să trimită săptămânal date despre incidența cazurilor de Covid-19 colectate pe baza unor criterii unice.

Petronel Tudor 0 comentarii

Comisia Europeană a luat act de nemulțumirile euro-deputaților și propune o mai mare claritate și previzibilitate cu privire la măsurile de restrângere a liberei circulații în Uniunea Europeană. Instituția europeană propune patru domenii cheie în care statele membre ar trebui să lucreze mai strâns.

Criterii comune

În prezent, există o discrepanță între criteriile naționale de introducere a măsurilor care restricționează libera circulație în Uniune iar fiecare stat membru ar trebui să ia în considerare următoarele criterii atunci când adoptă măsuri restrictive:

Numărul total de cazuri COVID-19 recent notificate la 100 000 de persoane într-o zonă dată într-o perioadă de 14 zile; Procentul de teste pozitive din toate testele COVID-19 efectuate într-o anumită zonă într-o perioadă de șapte zile; Numărul de teste COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane într-o zonă dată într-o perioadă de șapte zile.

Pe baza faptului că fiecare stat membru are o rată de testare săptămânală de peste 250 la 100 000 de persoane, Comisia propune ca acestea să nu restricționeze libera circulație a persoanelor care călătoresc dintr-un alt stat membru în cazul în care numărul total de cazuri COVID-19 recent notificate într-o zonă dată este mai mic de 50 la 100 000 de persoane într-o perioadă de 14 zile, sau procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 într-o zonă dată este mai mic de 3%.

Un cod de culoare comun

Trebuie fixat un cod de culoare comun pentru a sprijini statele membre și călătorii:

Verde pentru o zonă în care numărul total de cazuri COVID-19 recent notificate este mai mic de 25 într-o perioadă de 14 zile și procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 3%;

Portocaliu pentru o zonă în care numărul total de cazuri COVID-19 recent notificate este mai mic de 50 într-o perioadă de 14 zile dar procentul de teste pozitive din toate testele COVID-19 este de 3% sau numărul total de cazuri noi este cuprins între 25 și 150 dar procentul testelor pozitive din toate testele COVID-19 este mai mic de 3%;

Roșu pentru o zonă în care numărul total de cazuri COVID-19 recent notificate este mai mare de 50 într-o perioadă de 14 zile și procentul de teste pozitive din toate testele COVID-19 este de 3% sau mai mult sau numărul total de noi infectări este mai mare de 150 la 100 000 de persoane pe o perioadă de 14 zile;

Gri dacă nu există suficiente informații disponibile pentru a evalua criteriile propuse de Comisie sau numărul testelor COVID-19 efectuate la 100 000 de persoane este mai mic de 250.

O abordare comună pentru călătorii din zone cu risc ridicat

Statele membre nu ar trebui să refuze intrarea persoanelor care călătoresc din alte state membre. Statele membre care introduc restricții la libera circulație pe baza propriilor procese decizionale, ar putea impune fie ca persoanele care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca „roșie” sau „gri” să fie supuse carantinei sau supuse unui test COVID-19 după sosire - testarea COVID-19 fiind opțiunea preferată.

Dacă este justificat, statele membre ar putea lua în considerare recomandarea ca persoanele care călătoresc dintr-o zonă clasificată ca „portocaliu” să fie supuse cel puțin unui test COVID-19 înainte de plecare sau la sosire. Statele membre ar putea solicita persoanelor care sosesc dintr-o zonă clasificată ca „roșu”, „portocaliu” sau „gri” să prezinte formulare de localizare a pasagerilor, în special cele care sosesc cu avionul, în conformitate cu cerințele de protecție a datelor.

Informații clare și în timp util pentru public

Comisia propune ca statele membre să furnizeze săptămânal detalii despre viitoarele restricții la libera circulație sau ridicarea restricțiilor de călătorie statelor membre și Comisiei iar modificările trebuie notificate cu o săptămână înainte de intrarea în vigoare.

Călătorilor cu o funcție sau o nevoie esențială nu ar trebui să li se solicite să fie supuși unei carantine, în special: Muncitori care exercită ocupații critice, lucrători de frontieră și detașați, precum și lucrători sezonieri; Lucrătorii de transport, inclusiv conducătorii de vehicule de marfă care transportă mărfuri pentru utilizare pe teritoriu, precum și cei care tranzitează; Elevi, studenți și stagiari care călătoresc în scopul studierii; Pasagerii care călătoresc din motive imperative de familie sau afaceri; Diplomați, personalul organizațiilor internaționale și persoane invitate de organizații internaționale a căror prezență fizică este necesară pentru buna funcționare a acestor organizații, personalul militar și lucrătorii din asistența umanitară și personalul de protecție civilă în exercitarea funcțiilor lor; Pasageri în tranzit; Navigatori; Jurnaliști, atunci când își îndeplinesc atribuțiile. membrii familiei respective.

Comentarii

loading...