15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCe țară mărește salariul minim pe economie cu 3.500 la sută

Ce țară mărește salariul minim pe economie cu 3.500 la sută

În urma devalorizării, cursul monedei naţionale raportată la dolar a ajuns la şase milioane de bolivari / dolar, guvernul crescând şi salariul minim pe economie cu 3.500 la sută.

Cu toate acestea, pe fondul inflaţiei, salariul minim din Venezuela echivalează cu doar 30 de dolari.

Toate aceste măsuri au, însă, potenţialul de a creştere inflaţia şi mai mult. Pe 15 august, indexul Bloomberg’s Café con Leche estima inflaţia la peste 100.000%, în condişiile în care la sfârşitul lunii iulie era estimată între 82.000% şi 86.000%.

În paralel, guvernul a eliminat parţial şi subvenţiile la benzină, măsură care – combinată cu creşterea TVA – ar urma să crească veniturile statului cu zece miliarde de dolari pe an.

Măsura devalorizării monedei naţionale are loc în acelaşi timp cu cea a denominării ei, măsură prin care guvernul venezuelean intenţionează să elimine cinci zerouri. Se doreşte, de asemenea, introducerea unor noi bancnote, schimbarea numelui monedei naţionale şi utilizarea criptomonedei Petro – concepută chiar de către guvernul venezuelean – ca etalon pentru moneda naţională, după modelul etalonului aur-dolar, implementat prin Sistemul de la Bretton Woods.

Venezuela ar fi, astfel, prima ţară din lume care ar folosi un astfel de etalon.

Criptomoneda ar avea o valoare de 60 de dolari / Petro, valoare ce ar urma să fie susţinută de petrol – a cărui producţie a scăzut dramatic în ultimii ani, prin urmare valoarea unui Petro nu ar mai avea cum să rămână la 60 de dolari.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă