15 C
București
marți, 28 septembrie 2021

Ceasul Apocalipsei arată că mai avem două minute până la „noaptea nucleară”

Minutarul nu a mai fost atât de aproape de miezul nopţii din 1953, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică testau bomba cu hidrogen.

”Anul acesta, problema nucleară este din nou în centrul îngrijorărilor”, a declarat Rachel Bronson, preşedinta Bulletin of Atomic Scientists, care gestionează acest orologiu.

Ea a citat testele nucleare ale Coreei de Nord, un angajament sporit al Chinei, Pakistanului şi Indiei faţă de arsenalele lor nucleare şi ”imprevizibilitatea” care decurge din tweet-urile şi declaraţiile lui Trump.

De când a fost creat, în 1947, orologiul apocalipsei a fost repotrivit de 20 de ori pentru ca să indice de la două minute până la miezul nopţii în 1953 şi până la miezul nopţii fără 17 minute în 1991, la sfârşitul Războiului Rece.

În 2017, minutarul a fost deja dat înainte cu 30 de secunde, pentru a indica miezul nopţii fără două minute şi jumătate, iar oamenii de ştiinţă au invocat retorica şi acţiunile lui Donald Trump.

În 2015 el a fost dat înapoi cu două minute, la ora 23.57, şi a rămas neschimbat în 2016.

Oamenii de ştiinţă au citat atunci ca factori încurajatori acordul în dosarul nuclear iranian şi acordul de luptă împotriva modificărilor climatice de la Paris, informează news.ro.

Ultima oră
Pe aceeași temă