20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCEDO a condamnat Bulgaria pentru încălcarea prezumției de nevinovăție în cazul unui...

CEDO a condamnat Bulgaria pentru încălcarea prezumției de nevinovăție în cazul unui ministru

Emilia Maslarova, fost ministru socialist al muncii, a devenit în 2009 obiectul unei proceduri penale pentru “abuz de putere şi însuşirea de fonduri publice” în legătură cu renovarea unui fost centru medical. În februarie 2010, Maslarova, care era bănuită că a “deturnat” circa 5,6 milioane de euro, a fost inculpată pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri.

Premierul de centru dreapta Boiko Borisov s-a angajat atunci să facă o prioritate din lupta împotriva corupţiei, vizându-i în special pe foştii lideri socialişti.

Procedura lansată împotriva Emiliei Maslarova era încă în curs în martie 2018, a menţionat CEDO.

Magistraţii europeni au apreciat că o serie de remarci făcute în 2009 şi 2010 de un purtător de cuvânt al parchetului bulgar şi de un deputat membru al unei comisii de anchetă parlamentare referitoare la acest caz “puteau fi interpretate de marele public drept o afirmaţie categorică (…) în privinţa vinovăţiei dnei Maslarova”.

Potrivit CEDO, respectivele remarci “au adus atingere prezumţiei de nevinovăţie a dnei Maslarova întrucât au mers mai departe de simpla comunicare de informaţii”.

Curtea a mai constatat o a doua încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului, considerând că Emilia Maslarova “nu a dispus de o cale de recurs intern efectivă”.

În consecinţă, CEDO a condamnat Sofia la plata către fostul ministru a sumei de 8000 de euro ca daune morale şi cheltuieli de judecată.

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă