19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCEDO condamnă Polonia pentru un caz de răpire şi crimă

CEDO condamnă Polonia pentru un caz de răpire şi crimă

Uciderea lui Krzysztof Olewnik, urmată de aparenta sinucidere în detenţie a celor trei principali suspecţi, între 2007 şi 2009, au declanşat un amplu scandal politic în Polonia la acea vreme.

Ministrul justiţiei a demisionat în 2009, iar patru responsabili de rang înalt din parchet şi serviciile penitenciare au fost destituiţi.

CEDO a luat notă de faptul că o anchetă parlamentară din 2009 identificase deficienţe clare în investigaţia întreprinsă de poliţie în cei doi ani în care Olewnik a fost ţinut captiv înainte de a fi fost ucis.

Împotriva unor poliţişti şi procurori au fost deschise procese, dar o parte dintre acestea au fost închise ori faptele s-au prescris între timp.

În decizia sa, Curtea de la Strasbourg a stabilit că autorităţile poloneze nu au luat măsurile potrivite pentru a proteja dreptul la viaţă al lui Olewnik şi nici nu au efectuat o anchetă adecvată în privinţa asasinării acestuia.

Decizia CEDO mai arată că, la 17 ani de la răpire, nu au fost clarificate pe deplin circumstanţele în care aceasta a avut loc, iar unele procese nu şi-au găsit încă finalizarea.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...
Ultima oră
Pe aceeași temă