16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalCEDO examinează acordurile Italiei cu Libia asupra migraţiei

CEDO examinează acordurile Italiei cu Libia asupra migraţiei

Datorită trainingului, echipamentului şi finanţării din partea Italiei, libienii au interceptat un număr în creştere de migranţi pe mare, ceea ce a contribuit la reducerea în ultimul an cu 80 la sută a numărului migranţilor care au debarcat în Italia. Însă, odată întorşi în Libia, migranţii se confruntă cu abuzuri şi tortură.

Reţeaua Globală pentru Acţiune în Justiţie şi Asociaţia Italiană pentru Studii Juridice asupra Migraţiei au depus o plângere bazată pe incidentul din 6 noiembrie, când paza de coastă libiană a recuperat şi repatriat zeci de migranţi aflaţi în pericol pe mare.

Sea-Watch, o organizaţie germană non-guvernamentală care participă la operaţiunile de recuperare a migranţilor în acea zonă, a declarat într-un comunicat în sprijinul apelului adresat CEDO că a fost împiedicată să intervină şi astfel “cel puţin 20” dintre cei 130 de migranţi implicaţi în acel incident au murit.

Supravieţuitorii, care au fost “traşi înapoi” spre Libia “au suportat detenţie în condiţii inumane, bătăi, extorcare, înfometare şi violuri”. Doi dintre supravieţuitori au fost apoi “vânduţi” şi “torturaţi cu electroşocuri”, se spune în comunicatul ONG-ului.

Plângerea – depusă în numele a 17 supravieţuitori, inclusiv un cuplu care şi-a pierdut doi copii în incident – a fost prezentată la Roma pe fondul tensiunilor în creştere dintre autorităţile italiene şi ONG-urile angajate în acţiuni de salvare pe mare.

O altă dispută legală a fost consemnată luni cu privire la cei 105 de migranţi salvaţi de ONG-ul spaniol Proactiva Open Arms. Paza de coastă italiană a aşteptat mai multe ore înainte de a permite transferul acestora pe o navă mai mare condusă de SOS Mediterana, un alt ONG care desfăşoară acţiuni de salvare pe mare.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Rusia ar putea ataca Polonia dacă NATO ar aduce acolo arme nucleare

Rusia amenință că va ataca o țară membră a Alianței Atlanticului de Nord (NATO). Vice-ministrul rus de Externe a spus că acest lucru se...
Ultima oră
Pe aceeași temă