20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCehia acuză China de un atac informatic

Cehia acuză China de un atac informatic

Fără a furniza detalii, NUKIB a precizat în raportul său că atacul “a fost aproape sigur comis de un actor statal sau de un grup asociat”, “un actor chinez” fiind suspectul cel mai probabil.

La modul mai general, China şi Rusia constituie cea mai mare ameninţare pentru securitate cibernetică în Republica Cehă, a indicat NUKIB în raportul său pentru anul 2018, citat de agenţia CTK.

Ministerul ceh al Afacerilor Externe în special a devenit ţinta atacurilor piraţilor informatici, potrivit NUKIB.

Guvernul ceh urmează să discute luni acest raport.

Purtătorul de cuvânt al NUKIB, Radek Holy, a declarat pentru AFP că raportul nu va fi făcut public înainte de această dată.

În august, cotidianul Denik N a relatat că serviciile de informaţii militare ruse (GRU) se aflau probabil la originea ultimului atac împotriva Ministerului de Externe, din luna iunie.

În raportul său pentru 2017, NUKIB a avertizat că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh, subliniind mărimea ambasadei Rusiei la Praga şi enormele resurse financiare ale Chinei.

Acest raport a provocat critici din partea preşedintelui ceh pro-chinez, pro-rus şi anti-musulman Milos Zeman, care a cerut agenţiei de informaţii să caute mai degrabă teroriştii musulmani de pe teritoriul ceh, notează AFP.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă