7.7 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalCel puţin 26 de morţi în urma trecerii taifunului Hagibis

Cel puţin 26 de morţi în urma trecerii taifunului Hagibis

Locuinţe inundate, alunecări de teren, râuri revărsate: taifunul însoţit de ploi torenţiale, considerate de meteorologii niponi de o intensitate “fără precedent”, a provocat dezastru după ce a lovit centrul şi estul Japoniei în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Locuitori şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren, s-au înecat în case sau în vehicule luate de apă, între care şi un copil al cărui trup a fost găsit într-un râu.

Postul naţional japonez de radioteleviziune NHK şi agenţia de presă Kyodo au raportat 26 de morţi şi cel puţin 18 dispăruţi. Guvernul a anunţat 14 morţi, 11 dispăruţi şi 187 de răniţi.

Inundaţii semnificative afectau încă regiunea centrală Nagano, unde un baraj s-a rupt, apele râului Chikuma inundând o zonă rezidenţială unde apa a ajuns până la primul etaj al caselor, conform Agerpres.

“În prezent, 110.000 poliţişti, pompieri, membri ai Gărzii de Coastă şi militari ai Forţelor de autoapărare fac tot posibilul în operaţiunile de căutare şi de salvare, iar acest lucru va continua toată noaptea”, a declarat premierul japonez Shinzo Abe.

Printre aceştia, 31.000 de militari, sprijiniţi de 130 de aeronave. Imagini difuzate de NHK arătau un elicopter pe cale să salveze locuitori aflaţi pe acoperişuri în regiunea Nagano.

În Kawagoe (nord-vestul Tokyo), echipele de salvare evacuau cu ajutorul bărcilor pneumatice persoane în vârstă, unele dintre ele în scaune cu rotile, dintr-un azil care fusese inundat.

Hagibis a atins uscatul sâmbătă cu puţin timp înainte de ora 19:00 (10:00 GMT) şi a ajuns în capitala Japoniei în jurul orei 21:00, însoţit de rafale de vânt cu viteze de până la 200 km/h.

Circa patru milioane de persoane aveau în continuare ordin de evacuare duminică după-amiază. Peste 135.000 au respectat notificarea, fără caracter obligatoriu, şi se aflau în adăposturi.

Având în vedere intensitatea “fără precedent” a precipitaţiilor, Agenţia japoneză de Meteorologie (JMA) a emis un nivel maxim de alertă, rezervat pentru situaţiile de posibilă catastrofă.

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...
Ultima oră
Pe aceeași temă