10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCercetătorii nord-coreeni responsabili cu programele nuclear și balistic

Cercetătorii nord-coreeni responsabili cu programele nuclear și balistic

După ce Kim Jong-un a declarat că butonul nuclear se află pe biroul său, Trump a postat pe Twitter că butonul nuclear de pe biroul său este mult mai mare şi mult mai puternic și funcționează!

Însă Kim Jong-un este la fel de încrezător în funcționarea butonului său nuclear, bazându-se pe un „duo nuclear” și un „cvartet al rachetelor”, adică pe cercetătorii care au dezvoltat programele balistice și nucleare.

„Întreg teritoriul Statelor Unite se află acum sub raza de acţiune a armelor noastre nucleare, iar butonul nuclear se află în permanenţă pe biroul meu. Aceasta este realitatea, nu o ameninţare”, a declarat liderul regimului de la Phenian în discursul de Anul Nou.

Și acestea nu sunt doar amenințări. În pofida sancţiunilor internaţionale, programele de înarmare ale Phenianului au progresat rapid.

   Favoriții regimului de la Phenian

Cele mai noi sancțiuni ale SUA i-au vizat pe doi responsabili nord-coreeni aflaţi în spatele programului rachetelor balistice, Kim Jong-sik şi Ri Pyong-chol.

Kim Jong-un este nemilos în ce priveşte consolidarea puterii sale ştiut fiind că a executat zeci de înalţi funcţionari, inclusiv propriul unchi. Dar ocroteşte şi admiră oamenii de ştiinţă din regimul său, transformându-i în eroi publici şi în simboluri ale progresului naţional.

Când Kim Jong-un a celebrat lansarea unei noi rachete balistice luna trecută, era înconjurat de un grup de cercetători şi de înalţi funcţionari. Media de stat nu i-a identificat, dar se știe că aceşti oameni formează un „duo nuclear” şi un „cvartet al rachetelor”, fiind principalii cercetători care au construit o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească partea continentală a SUA.

Kim Jong-sik este o figură-cheie a în trecerea de la rachetele cu combustibil lichid la cele cu combustibil solid, în timp ce Ri deţine aceeaşi importanţă în dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale (ICBM). Fotografii şi secvenţe televizate arată că cei doi figurează clar printre favoriţii liderului Kim Jong-un.

Analiştii încearcă să explice cum Coreea de Nord a reuşit să depăşească decenii de sancţiuni internaţionale şi să facă progrese militare atât de rapid. Ultima  ICBM este o reuşită care a uimit lumea ştiinţei şi fiecare din cele şase teste nucleare s-a dovedit mai eficient decât precedentul.

De la preluarea puterii, Kim Jong-un a supervizat o schimbare la vârful programului de armament, ridicând un grup de cercetători şi de funcţionari despre care se ştie prea puţin în Occident.

Cei care au fost selecţionaţi pentru programele nuclear şi balistic sunt transferaţi din locurile natale şi autorizaţi să revină pentru vizitarea rudelor doar însoţiţi de gardienii guvernului, potrivit declaraţiilor transfugilor şi analiştilor. Primesc cele mai bune raţii alimentare  şi un acces la planurile de arme şi componente obţinute de spioni şi de hackeri.

Analiştii au identificat şase persoane care au apărut de mai multe ori alături de Kim în momente cheie – patru legate de dezvoltarea rachetelor şi două asociate cu testele nucleare.

Doi membri ai „cvartetului rachetelor” sunt oameni de ştiinţă. Jang Chang-ha este preşedintele Academiei de ştiinţe pentru apărarea naţională şi Jon Il-ho este descris de media de stat ca un „ funcţionar în domeniul cercetării ştiinţifice”.

Ri Pyong-chol pare a fi membrul cel mai mare în grad din cvartet. Fost comandant în armata aerului, el este prim-director adjunct în departamentul industriei muniţiilor al Partidului muncitorilor, la putere.

Kim Jong-sik a început să apară alături de şeful statului din februarie 2016 şi este inginer. Ascensiunea sa coincide cu o accelerare a lansărilor-test.

Ri Hong-sop, director al Nuclear Weapons Institute din Coreea de Nord, pare să fie o figură majoră a programului nuclear.

Hong Sung-mu, alt membru al „duo-ului nuclear” este inginer, fost şef al complexului nuclear de la Yongbyon, baza programului de armament nuclear.

Programul de armament nu este doar un proiect militar, ci şi o stratagemă politică. Lansând rachete şi tratând cercetătorii ca pe staruri, Kim Jong-un oferă poporului său sentimentul progresului, declară unul dintre transfugi, Lee Yun-keol. În general, Kim este prezentat în propaganda regimului ca o figură paternală, un patriarh naţional de care publicul ascultă fără să pună întrebări. Iar interacţiunile sale cu oamenii de ştiinţă şi cu inginerii fac din Kim adevărata vedetă a programului de înarmare nucleară.

   Se pregătește un nou test

Presa oficială nord-coreeană a anunţat că Phenianul redeschide canalul de comunicare cu Coreea de Sud, începând de miercuri.

„Conform unei decizii a conducerii, noi vom stabili un contact apropiat cu Coreea de Sud în mod sincer şi fidel”, se arată în comunicatul nord-coreean.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a anunţat că Washingtonul nu va lua în serios eventuale discuţii inter-coreene dacă nu au legătură cu programul nuclear al Phenianului. Haley a precizat că Statele Unite au primit rapoarte potrivit cărora regimul nord-coreean ar pregăti lansarea unei noi rachete balistice.

„Sper că acest lucru nu va întâmpla. Dar dacă se întâmplă, trebuie să luăm măsuri mai dure împotriva regimului nord-coreean. Coreea de Nord poate vorbi cu oricine doreşte, dar SUA nu vor recunoaşte aceste discuţii până când va fi de acord să interzică armele nucleare pe care le deţine”, a precizat ambasadorul american la ONU.

 

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă