Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Oamenii se adună în fața colegiului Bois d'Aulne după atacul din suburbia Parisului Conflans St Honorine, Franța, 17 octombrie 2020.

FOTO: Oamenii se adună în fața colegiului Bois d'Aulne după atacul din suburbia Parisului Conflans St Honorine, Franța, 17 octombrie 2020.

Charlie Hebdo: 11 persoane arestate în decapitarea profesorului care preda pentru libera exprimare

O a 11-a persoană a fost reținută duminică, a transmis poliția franceză. Autoritățile investighează uciderea lui Samuel Paty, un profesor de istorie care a fost decapitat de un suspect islamist într-un atac care a uimit țara.

Adriana Constantinescu 0 comentarii

Profesorul în vârstă de 47 de ani a fost ucis vineri, 16 octombrie, în fața școlii sale dintr-o suburbie din Paris de către un atacator de 18 ani. Atacatorul, care s-a născut în Rusia și este de origine cecenă, a fost împușcat de polițiști la scurt timp după atac.
 
La începutul acestei luni, profesorul le arătase elevilor săi desene animate ale profetului Mohammad în timpul unei lecții de predare având ca subiect libertatea de exprimare. Fapt ce a supărat o serie de părinți musulmani. Musulmanii cred că orice descriere a Profetului este blasfemică.


 
Guvernul a descris uciderea ca pe un atac asupra inimii valorilor franceze.


 
Ministrul educației, Jean-Michel Blanquer, și politicieni din întreaga țară urmau să participe la comemorarea de duminică din centrul Parisului. Miercuri va fi organizat un tribut național, a declarat biroul președintelui Emmanuel Macron.
 
Revista satirică Charlie Hebdo, ale cărei birouri atacate s-au lăsat cu ucideri în masă în urmă cu cinci ani, a fost printre grupurile care au organizat un omagiu lui Paty la Paris după-amiaza.
 
Premierul Jean Castex a declarat că guvernul lucrează la o strategie pentru a proteja mai bine profesorii de amenințări. Paty fusese ținta unei campanii furioase pe rețelele de socializare înainte de atac.
 
„Vreau ca profesorii să știe că, după acest act nobil, toată țara este în spatele lor”, a declarat Castex pentru Journal du Dimanche într-un interviu.


 
„Această tragedie ne afectează pe fiecare dintre noi, deoarece, prin acest profesor, Republica a fost atacată.”


 
 
Patru rude apropiate ale atacatorului au fost reținute la scurt timp după atac. Ulterior, cinci au fost reținuți, inclusiv tatăl unui elev la școala lui Paty și o cunoștință a tatălui elevului cunoscut de serviciile de informații, a declarat sâmbătă procurorul antiterorism Jean-Francois Ricard.
 
O a 10-a persoană a fost arestată sâmbătă târziu. 
 

 Sute de oameni, inclusiv elevi și părinții lor, profesori și rezidenți locali, au venit să-și exprime durerea și solidaritatea în fața școlii în care lucra Paty, Colegiul du Bois d’Aulnein din suburbia Conflans-Sainte-Honorine.

Comentarii

loading...