23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalChina acuză Marea Britanie şi UE de ipocrizie privind cazul cetăţenilor canadieni...

China acuză Marea Britanie şi UE de ipocrizie privind cazul cetăţenilor canadieni reţinuţi

Beijingul susţine că este vorba despre un standard dublu, aceeaşi atitudine lipsind în cazul cetăţencei chineze arestate în Canada, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Chinei, Hua Chunying, a declarat că Beijingul îşi exprimă „nemulţumirea puternică şi opoziţia fermă” faţă de comentariile Canadei, Statelor Unite şi ale altora privind cei doi canadieni.
 
„Facem apel la ţările relevante să respecte suveranitatea judiciară a Chinei”, a afirmat ea într-o conferinţă de presă, subliniind că drepturile celor doi canadieni au fost respectate.
 
Susţinerea Marii Britanii şi a Uniunii Europene este nu aspect „ciudat”, a adăugat ea. „Ce legătură are acest lucru cu Marea Britanie şi UE? Când canadienii au reţinut ilegal un director senior al unei companii chineze la cererea SUA, unde erau?”, a afirmat Hua Chunying.
 
Ministrul de Externe al Canadei, Chrystia Freeland, a declarat sâmbătă că ţara sa va menţine o campanie la nivel înalt în următoarele zilei pentru a căuta susţinerea aliaţilor în a pune presiune asupra Chinei pentru a elibera doi cetăţeni canadieni reţinuţi, despre care China susţine că sunt suspectaţi că au pus în pericol securitatea statului.
 
Freeland a făcut declaraţiile la o zi după ce Statele Unite s-au alăturat Canadei în a face apel la Beijing să-i elibereze pe cei doi, care au fost reţinuţi după ce autorităţile canadiene au arestat-o pe Meng Wanzhou, şefa operaţiunilor financiare ale companiei chineze de telecomunicaţii Huawei.
 
Marea Britanie şi Uniunea Europeană şi-au exprimat susţinerea faţă de Canada.
 
Cei doi canadieni, Michael Kovrig, un fost diplomat şi consilier al institutului de cercetare Grupul Internaţional de Criză (ICG) şi omul de afaceri Michael Spavor, sunt suspectaţi de punerea în pericol a securităţii statului, astfel că „bineînţeles” că sunt reţinuţi, a informat Hua Chunying.
 
Conform surselor Reuters, Kovrig este şi cetăţean al Ungariei, deci un cetăţean UE.
 
Hua a adăugat că Beijingul face apel la Canada să o elibereze pe Meng şi la SUA să îşi retragă mandatul de arestare.
 
Deşi Meng a avut acces la avocaţi şi îşi poate vedea familia, Kovrig este reţinut fără să aibă reprezentare legală, nu îşi poate vedea familia şi poate primi o singură vizită pe lună, conform unor surse.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă