16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina continuă lupta pentru supremație mondială, indiferent de rezultatul alegerilor americane

China continuă lupta pentru supremație mondială, indiferent de rezultatul alegerilor americane

Chiar dacă ar putea fi interpretată ca o poziție afectată de bravadă, pentru că guvernanții Chinei nu iau în calcul faptul că simplii alegători ar putea da socoteală liderilor mondiali, poziția disprețuitoare și superioară a Beijingului reflectă, de asemenea, un consens al elitei conform căruia o resetare completă a relațiilor dintre Stele Unite și China este dificil de imaginat.

China dorește legături mai bune cu America, declară oficialii chinezi. Dar, având în vedere rădăcinile lor profunde, tensiunile actuale vor fi greu de inversat dacă America nu va ajunge la o nouă înțelegere a lumii. China este de părere că occidentalii sunt egoiști și sentențioși, fiind deranjați de faptul că poporul din țara lui Mao a ajuns să rivalizeze cu ei atât de curând și, indiferent de partidul care va prelua guvernarea americane, aștepată ca Statele Unite să își răspundă mai întâi la întrebarea ”putem noi sau lumea occidentală să acceptăm și să respectăm ascensiunea Chinei?”.

Pentru liderii chinezi, agresiunea lui Donald Trump în perioada mandatului său de președinte nu a făcut decât să accelereze unele tendințe inevitabile. Pentru ei, era Trump arată că discursul despre valori este doar o farsă montată în fața temerii provocate de expansiunea continuă a Chinei. China consideră că soluția, în fața acuzelor vocale ale americanilor, este să devină tot mai puternică, până când criticii occidentali vor fi ”rușinați în tăcere” de succesul său pe plan mondial. Chiar dacă actualul lider Xi Jinping a petrecut, în perioada în care era vicepreședinte al Chinei, multe ore alături de omologul său Joe Biden, văzut în prezent ca un susținător al ideii de apropiere economică cu China, lupta cu America este considerată ca fiind inevitabilă.

În mod eminamente constructiv pentru acest deziderat de viitor, internetul chinez este alimentat din plin cu postări care îl susțin pe Trump. Cei mai multe reflectă satisfacție față de stilul său furios și față de bănuiala că incompetența sa, în special în tratarea covid-19, a afectat în mod util America. Printre alți fani se numără naționaliști recunoscători pentru deciziile lui Trump de a condamna abuzurile oficiale în locuri precum Xinjiang și Hong Kong, precum și câșiva confuzi  disidenți și activiști din Hong Kong care îl consideră dur cu Partidul Comunist.

Americanii pot obiecta asupra direcției impuse de Trump, susținând că punctele de vedere asupra politicilor chineze sunt desenate și incoerente. În schimb cinismul manifestat în China față de valorile Occidentului democratic – atât în ​​rândul elitelor, cât și al publicului larg – contează. Căci ajută la explicarea modului în care partidul va aborda ceea ce Comitetul său central a descris pe 29 octombrie drept „o ajustare profundă a echilibrului internațional de putere” în viitorul apropiat.

Confruntarea cu America, între destin și datorie națională

Cinismul cu privire la America îl preocupă și pe ”Președintele Rabbit”, un blogger chinez educat la Harvard, a cărui sumă de 1,7 milioane de adepți pe Weibo, o platformă de social media, includ lideri de afaceri și oficiali din ministerele guvernamentale. Ren Yi, adevăratul nume al ”Președintele Rabbit”, este un naționalist de masă cu sânge dominant: bunicul său a fost unul dintre secretarii de partid reformiști din provincia Guangdong în anii 1980. Postările sale explorează nuanțele politicii americane, iar Ren este de părere că publicul larg asociază o astfel de nuanță cu naivitatea.

”Domnul Trump a fost apreciat în China până în 2018”, spune Ren. ”Naționalismul său populist a rezonat cu chinezii, la fel ca și laudele sale față de președintele Xi. Sloganul său „Make America Great Again” reflectă și viziunea chineză despre propria țară.  Chiar și războiul comercial a avut fani, la început. Când trimisii domnului Trump au împins China să accelereze reformele de deschidere a pieței, unii chinezi influenți au simpatizat cu argumentele americane”, își amintește Ren.

Trei evenimente au schimbat, însă, starea de spirit și percepția pozitivă a chinezilor față de Trump. Mai întâi Canada l-a arestat pe Meng Wanzhou, șef la Huawei, un gigant tehnologic chinez, în numele procurorilor americani care investighează presupusele încălcări ale legilor. Apoi, politicienii americani au susținut protestele anti-guvernamentale din Hong Kong. În cele din urmă, retorica anti chineză provocată de confuzia americană a pandemiei, a nemulțumit un public chinez care a respectat controale stricte de sănătate.

În atare condiții, mulți chinezi au concluzionat că toți politicienii americani sunt la fel de răi, fie ei republicani sau democrați. Majoritatea chinezilor consideră acum că politica americană este o conspirație uriașă pentru a ține China pe poziții de inferioritate. Chinei omogene îi este greu să înțeleagă America pluralistă, divizată, spune Ren, care avertizează asupra fapului că masele de chinezi cred că este destinul Chinei să se ridice și, astfel, să intre în conflict cu America.

Strângerea relațiilor cu Statele Unite, o păcăleală menită să ofere timp expansiunii chineze

Pe fondul unei astfel de neîncrederi publice în America, și a unei aversiuni permanent întreținute de autoritățile chineze, analiștii internaționali sunt de părere că orice apropiere chineză de America ar trebui înțeleasă corect ca fiind doar o încercare de a câștiga timp în timp ce China se luptă în continuare pentru a deveni mai puternică națiune a lumii. Conducătorii Chinei nu își ascund viziunea asupra lumii, care se bazează pe ideea că doar cei puternici sunt tratați cu respect. America poate alege doar dacă va concura sau nu…

Cele mai citite

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Colliers: Numărul locuinţelor vândute în Bucureşti, în creştere cu 18% în primul trimestru din 2024

Piaţa rezidenţială a început anul 2024 în forţă, cu un prim trimestru încheiat cu o creştere de 18% a numărului tranzacţiilor cu apartamente în...
Ultima oră
Pe aceeași temă