Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Foto Arhiva

China îndeamnă Israelul la reţinere, la o zi după violenţele din Fâşia Gaza

China a făcut marţi apel la reţinere, mai ales la adresa Israelului, la o zi după violenţele sângeroase în timpul cărora soldaţi israelieni au ucis cel puţin 59 de palestinieni, în ciocniri şi manifestaţii împotriva inaugurării ambasadei americane la Ierusalim, informează AFP.

Rl online 0 comentarii

"Îndemnăm părţile palestiniană şi israeliană, dar mai ales Israelul, să dea dovadă de reţinere, pentru a evita o escaladare a tensiunilor", a declarat Lu Kang, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

Consiliul de Securitate al ONU, din care China face parte, urmează să se reunească marţi pentru a dezbate aceste incidente survenite la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza. Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă din conflictul israeliano-palestinian din 2014 până în prezent.

Conducerea palestiniană a vorbit despre un "masacru", în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a justificat utilizarea de forţă prin dreptul Israelului de a-şi apăra frontierele împotriva acţiunilor "teroriste" ale mişcării islamiste Hamas, care guvernează în Fâşia Gaza şi împotriva căruia Israelul a purtat trei războaie, începând din 2008.

Aceste evenimente au suscitat o profundă îngrijorare pe plan internaţional. Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorii din Israel, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a "condamnat violenţele forţelor armate israeliene împotriva manifestanţilor".

Tirurile armatei israeliene au ucis 109 de palestinieni de la demararea, la 30 martie, a "Marşului întoarcerii", în timpul căruia mii de locuitori din Fâşia Gaza se adună cu regularitate de-a lungul barierei de securitate dintre Israel şi enclava palestiniană.

Această cifră ar putea să crească, pentru că o nouă mobilizare urmează să aibă loc lângă frontieră marţi, zi în care palestinienii comemorează "Nakba", "Catastrofa" pe care a reprezentat-o, potrivit lor, înfiinţarea statului Israel în 1948 şi care s-a soldat cu exodul a sute de mii dintre ei.

Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către preşedintele american Donald Trump, concretizată prin transferarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, constituie o ruptură cu deceniile de diplomaţie americană şi consens internaţional.

Comentarii

loading...