30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina legalizează centrele de reeducare din Xinjiang după ce a negat existenţa...

China legalizează centrele de reeducare din Xinjiang după ce a negat existenţa lor

Guvernul din Xinjiang a modificat marţi o lege locală pentru a încuraja „o educaţie împotriva ideologiilor extremiste”.

Noua lege stipulează că „instituţiile precum centrele de educare a competenţelor vocaţionale trebuie să coordoneze şi o instruire privind limba naţională, legile şi regulile, competenţele vocaţionale şi să coordoneze o educaţie împotriva ideologiilor extremiste şi să promoveze o transformare a cursanţilor pentru a-i ajuta să se întoarcă în societate şi la familiile lor”.

Organizaţiile pentru drepturile omului au susţinut de mult timp că guvernul chinez a reţinut sute de mii de uiguri – o minoritate musulmană – în astfel de centre pentru a încerca să le insufle forţat patriotism şi loialitate faţă de Beijing.

Într-un raport din 29 august, Comitetul pentru Eliminarea Discriminării Rasiale al ONU s-a arătat îngrijorat de informaţiile conform cărora cei din minoritatea uigurilor şi alţi musulmani sunt reţinuţi pentru perioade lungi de timp fără să fie puşi sub acuzare sau să aibă parte de un proces „sub pretextul luptei anti-terorism şi împotriva extremismului religios”.

Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, a formulat o acuzaţie similară într-un discurs de săptămâna trecută de la Institutul Hudson: „Supravieţuitorii acestor centre au descris experienţele lor ca fiind o încercare a Beijingului de a strangula cultura uigurilor şi de a călca peste credinţa musulmană”.

Guvernul chinez a afirmat în repetate rânduri că aceste informaţii sunt false şi că „nu există reţineri arbitrare sau o privare de libertate a religiei”.

Maya Wang, o cercetătoare de la Human Rights Watch, a afirmat că guvernul regional din Xinjiang nu are autoritatea, din punct de vedere constituţional, de a legaliza astfel de detenţii.

„Fără un proces corect, centrele de educare politică din Xinjiang rămân arbitrare şi abuzive şi nicio schimbare în legile naţionale şi regionale nu poate schimba acest lucru”, a afirmat ea.

Cele mai citite

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă