13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalChina: Pentru a scăpa de căldură, mai mulţi locuitori dorm în stradă

China: Pentru a scăpa de căldură, mai mulţi locuitori dorm în stradă

Nankin, un bulevard larg, mărginit de magazine impozante, a cărui celebritate datează din epoca concesiunii franceze, este frecventat în timpul zilei de o mulţime de turişti şi vizitatori.

Odată cu venirea nopţii, după închiderea magazinelor, bulevardul atrage rezidenţii care fug de căldura sufocantă din locuinţe. Aceştia iau cu asalt băncile, iar unii se instalează direct pe trotuar.

Shanghai se confruntă de mai multe săptămâni cu un val de căldură prelungit şi fără precedent, cu temperaturi care au depăşit joi 35 de grade Celsius pentru a 16-a zi în această vară.

Apartamentele din ansamblurile rezidenţiale ieftine din centrul oraşului, construite cu mult timp în urmă, sunt deseori lipsite de aer condiţionat. Chiar şi în cazul în care sunt echipate cu climatizare, mulţi locuitori, având venituri limitate, se abţin de la a recurge în permanenţă la aerul condiţionat pentru a evita facturile crescute la energia electrică.

În jurul orei 4 dimineaţa în noaptea de miercuri spre joi cel puţin 100 de persoane, printre care femei şi copii, dar în marea majoritate bărbaţi la bustul gol, dormeau adânc de-a lungul bulevardului Nankin.

Briza nocturnă venită de la fluviul Huangpu din apropiere împrospăta uşor atmosfera, răcorindu-i pe cei adormiţi pe pături sau ziare. Alţii şi-au improvizat un adăpost în Piaţa Poporului, unde se află cel mai mare parc al oraşului, sau sforăiau ghemuiţi în faţa vitrinelor magazinelor de lux.

Pentru unii dintre cei care dorm în stradă, ”patul” îl reprezintă bucata de trotuar pe care se întind, fără cămaşă şi desculţi, cu o sticlă de apă şi o chiflă chinezească la căpătâi.

În ultimele săptămâni, locuitorii metropolei au luat cu asalt staţiile de metrou, centrele comerciale, bibliotecile şi alte locuri publice prevăzute cu climatizare pentru a scăpa de căldura sufocantă.

Magazinul de mobilă IKEA este una dintre destinaţiile preferate: aici pot fi văzuţi vizitatori epuizaţi care se prăbuşesc pentru a trage un pui de somn pe canapelele expuse în spaţiul comercial dotat cu aer condiţionat.

În iulie anul trecut, Shanghai a înregistrat temperatura record de 40,9 grade Celsius. Opt dintre cele 12 cele mai ridicate valori termice măsurate în oraş în ultimul secol s-au înregistrat în decursul ultimilor cinci ani ani, potrivit Biroului de meteorologie municipal.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă