11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalChina, reticentă în a participa la un nou tratat privind armele nucleare

China, reticentă în a participa la un nou tratat privind armele nucleare

Un nou tratat privind controlul armelor nucleare nu ar trebui să includă doar SUA şi Rusia, ci şi China, a declarat Maas la postul de radio DLF, indicând că ‘guvernul chinez este extraordinar de reticent şi, prin urmare, trebuie să continuăm să punem această problemă pe ordinea de zi’.

SUA au anunţat la 1 februarie că se retrag din pactul istoric încheiat la sfârşitul Războiului rece (1987), acuzând Rusia de încălcarea prevederilor tratatului.

Heiko Maas a declarat vineri că încetarea existenţei INF nu implică neapărat reînnoirea cursei înarmării la nivel global şi a adăugat că Europa nu va participa la niciun astfel de proces.

În acelaşi timp, ministrul de externe german a apreciat că odată cu încetarea INF, Europa pierde o parte din propria securitate, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

‘Regretăm că Rusia nu a făcut ceea ce era necesar pentru salvarea INF. Mai mult, solicităm Rusiei şi Statelor Unite să menţină Tratatul de reducere a armelor strategice (Noul START)’, a adăugat şeful diplomaţiei germane, făcând referire la condiţia pusă de SUA şi NATO Moscovei pentru păstrarea INF de a distruge noua rachetă, SSC-8 (cu rază medie de acţiune, capabilă să transporte focoase nucleare), care – potrivit lor – încalcă prevederile INF.

Rusia, care a suspendat imediat după SUA respectarea Tratatului INF, susţine că noua sa rachetă Novator 9M729 (SSC-8, în codificarea NATO) nu depăşeşte raza de acţiune de 500 km, reproşând la rândul său SUA desfăşurarea de elemente ale scutului antirachetă în Europa.

Tratatul INF, semnat de SUA şi URSS în 1987, a interzis rachetele cu lansare de la sol capabile să transporte focoase nucleare pe o distanţă între 500 şi 5.500 de kilometri. La vremea respectivă, acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate in Europa. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă