6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina şi-a încetinit creşterea economică pentru prima dată în 29 de ani

China şi-a încetinit creşterea economică pentru prima dată în 29 de ani

Anunțul a fost anticipat de mulți experţi din întreaga lume, observă CNBC, în contextul disputei comerciale în curs de desfășurare cu Statele Unite, cel mai mare partener comercial al acesteia. Ning Jizhe, șeful Biroului de Statistică al Chinei, a declarat că războiul comercial a influenţat economia, dar că „impactul este încă sub controlul nostru“. Jizhe avertizează că condițiile globale din acest an „vor fi mai complicate și mai grave“, însă economia Chinei va creşte stabil.

 

China – cu producţia, lumea occidentală – cu ideile de afaceri şi consumul

De mai multe decenii, lumea a suferit o mutaţie care face ca situaţia economică a Chinei să ne intereseze direct. Anume, datorită costului scăzut cu forţa de muncă şi specificului statelor din regiune (disponibilitatea de a munci extrem de mult pe sume foarte mici), ţările Asiei au fost un magnet pentru marile transnaţionale, care şi-au mutat capacităţile de producţie aici.

China este cel mai percutant producător de bunuri de consum şi, în acest moment, a doua putere economică mondială, după SUA. Pe de altă parte, Occidentul a devenit principalul consumator al bunurilor produse în Asia şi a rămas principalul furnizor de idei de afaceri cu valoare adăugată mare.

Astfel stând lucrurile, o încetinire a creşterii Chinei are o influenţă majoră asupra consumului lumii occidentale, care s-ar putea confrunta cu o creştere a costurilor bunurilor produse în Asia. Nu mai vorbim despre ce s-ar întâmpla dacă cumva China ar intra într-o zi în recesiune.

Aceasta ar putea duce la o criză globală ale cărei consecinţe sunt greu de anticipat. „China se confruntă cu o criză de încredere”, titrează de exemplu Bloomberg News.

 

Investitorii sunt speriaţi

„Situația ce se deteriorează pe piața chineză, de la care întreprinderile din întreaga lume se bazează pe creștere, are un impact larg răspândit. A speriat investitorii și a determinat avertismente de la companii de top, precum Apple”, arată CNN.

Acţiunile listate la bursele din Shanghai și Hong Kong au crescut modest după ce cifrele oficiale date de Beijing au fost publicate. Ken Cheung, strateg al băncii de investiții Mizuho, a declarat că investitorii s-au bucurat că datele furnizate nu sunt atât de rele cum se aştepta anterior.

Este de aşteptat ca creșterea economică a Chinei să scadă mai aproape de 6% anul acesta, dar mulți analiști sunt sceptici în ceea ce privește acuratețea cifrelor guvernamentale și spun că creșterea poate fi semnificativ mai mică în realitate, observă CNN.

„Cifrele oficiale ale PIB au fost prea stabile în ultimii ani pentru a fi un bun ghid despre performanţa economică reală a Chinei”, a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior la Capital Economics, o casă de cercetare pe pieţele de capital, citat de CNBC.

 

Există şi semne bune

În al patrulea trimestru al anului trecut, creșterea PIB a fost de 6,4%, conform așteptărilor. Acesta a reprezentat un declin față de creșterea de 6,5%, din anul 2018, din al treilea trimestru. Au existat însă şi câteva puncte luminoase în datele economice oficiale furnizate de guvernul de la Beijing.

Producția industrială a crescut cu 5,7% în luna decembrie a anului 2018, față de perioada analogă din anul 2017 – 5,3%, depășind şi creșterea de 5,4% a lunii noiembrie 2018. Vânzările cu amănuntul au crescut cu 8,2% în decembrie 2018, faţă de creşterea de 8,1% din luna noiembrie. Totuşi, China continuă să exporte puternic.

„Ceea ce vedem în al patrulea trimestru este că, în timp ce economia este în scădere, avem încă un sprijin de la exporturi în majoritatea trimestrelor“, a declarat Helen Zhu de la BlackRock China. Este însă o situaţie anterioară anunţatei apariţii a noilor tarife americane, despre care CNN spune că au deocamdată un impact de 250 de miliarde de dolari asupra exporturilor Chinei.

Zhu a declarat că, deși se aștepta la un sprijin din partea consumului chinez și a reducerilor fiscale, creșterea din anul acesta va încetini, în comparație cu anul trecut.

 

Indicatori economici pe roşu

O mulțime de alți indicatori sunt pe roşu. În decembrie anul trecut de exemplu exporturile chineze au înregistrat un declin-surpriză, în timp ce vânzările anuale de mașini au scăzut în 2018 pentru prima dată în ultimii aproximativ 20 de ani.

Beijingul a anunțat luna aceasta investiţii de 1,3 miliarde de yuani (adică de 193 miliarde de dolari), menite să stimuleze economia, inclusiv reducerea impozitelor pentru întreprinderile mici și reducerea tarifelor. Este cea mai recentă relansare a eforturilor guvernului de a susține creșterea economică, precum creșterea cheltuielilor pentru infrastructură și relaxarea politicii monetare.

„Guvernul are mijloace de susținere a economiei, poate să-și extindă cheltuielile pentru infrastructură și poate reduce nivelul rezervelor minime obligatorii ale băncilor, astfel încât nu trebuie să ne îngrijorăm de cheltuielile de capital”, a declarat Naoto Saito, cercetător-șef la Institutul de Cercetare Daiwa Tokyo, citat de Reuters.

„Cu toate acestea, problema constă în consum, în timp ce Statele Unite și China se ciocnesc pe mai multe fronturi. Sentimentul consumatorilor pare să fi fost rănit până acum. Creșterea solidă a salariilor a susținut consumul, dar acum pare să existe un sentiment de anxietate vagă legat de
viitor“, a adăugat Saito.

Revenind la Bloomberg, agenţia explică faptul că, „în teorie, deschiderea robinetelor ar trebui să reînvie spiritele. În realitate, beneficiarii sunt totuși limitați la societățile aflate în sprijinul statului, în anumite sectoare”.

 

Bani sunt, dar numai pentru companiile sistemului politic

Aceasta înseamnă, continuă Bloomberg, „că majoritatea întreprinderilor cu capital privat cu acces istoric slab la credit nu au noroc. Iar acestea sunt cele care au nevoie cel mai mult de bani: majoritatea companiilor care au intrat în penurie de capital în ultimii patru ani, până în decembrie 2018, nu au fost susținute de stat, potrivit Moody’s Investors Service”.

De fapt, întreprinderile private cu pierderi au crescut economic doar pe măsură ce numărul total al acestor firme a încetat să mai crească. Între timp, firmele controlate de la nivel central au raportat săptămâna aceasta venituri, dar și profituri-record în anul 2018.

„Alte împrumuturi vor putea să reînvie încrederea în a face afaceri în China? Acest lucru ar putea ajuta la plata dobânzii, dar este puțin probabil să genereze investiții în operațiuni”, explică Bloomberg.

Deși creșterea vânzărilor cu amănuntul a avansat marginal în decembrie la 8,2%, rezistența consumatorilor este în jurul celor mai slabe date din ultimii 15 ani. Câștigurile din venitul disponibil încetinesc, în timp ce datoria populației este în creștere.

Alte date din ultimele săptămâni au arătat că exporturile și importurile s-au diminuat totuşi în mod neașteptat luna trecută, în timp ce comenzile din fabrici care se încadrează indică o scădere suplimentară a activității în lunile următoare și o mai mare scădere a numărului de locuri de muncă.

Unele fabrici din Guangdong – Canton, centrul de export al Chinei – s-au închis mai devreme decât de obicei, înainte de vacanța de Anul Nou Lunar.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă