9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina și India pe picior de război: 20 de militari uciși după...

China și India pe picior de război: 20 de militari uciși după debutul confruntărilor, în Himalaya!

Incidentul s-a produs în timpul unor operațiuni militare desfășurate pe cursul văii Galwan, în zona disputată Aksai Chin – Ladakh, unde s-au semnalat de câteva săptămâni mari acumulări de trupe de ambele părți ale frontierei.
Deși armata indiană semnalase inițial 3 decese în rândul forțelor sale militare, oficialii indieni au adăugat marți alți 17 soldați uciși bilanțului negru al confruntărilor, spunând despre aceștia că au fost răniți la datorie și au decedat, din pricina rănilor critice, după expunerea la temperaturi sub zero pe terenul aflat de altitudine înaltă. Cei 20 de soldați indieni sunt primele victime militare de-a lungul graniței disputate a celor două țări în ultimii 40 de ani. Deși India a semnalat, în urma schimbului de focuri de marți, pierderi de vieți omenești și în rândul trupelor chineze, Beijingul nu a confirmat informația.
În prezent, oficialii militari ai ambelor ambele părți se întâlnesc pentru a dezamorsa situația, spun oficialii indieni. “India și China au discutat prin canale militare și diplomatice despre asanarea focarului de conflict în zona de frontieră din estul Ladakh”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din India, Anurag Srivastava, adăugând faptul că înalții comandanți militari au convenit inițial asupra unui plan de decongestionare a zonei, întâlnindu-se pentru punerea acestuia în aplicare, însă, deși era de așteptat ca acest lucru să se desfășoare fără probleme, partea chineză s-a abătut de la consensul asumat, nerespectând Linia de Control Actual (LAC) din Valea Galwan.
“Toate activitățile militare ale Indiei se vor desfășura întotdeauna în partea indiană a Liniei de Control. Ne așteptăm la aceeași atitudine și din partea Chinei și rămânem convinși de necesitatea menținerii păcii și liniștii în zonele de frontieră”, a mai declarat Anurag Srivastava.

”Începutul sfârșitului” păcii dintre India și China?

Decesele înregistrate în această săptămână sunt primele victime militare de-a lungul frontierei disputate de mai bine de patru decenii, au declarat experții indieni în apărare, și fostul șef al Statului Major al Armatei, generalul Bikram Singh. “Nu am avut victime pe Linia Controlului Actual de cel puțin 45 de ani”, a confrimat și Happymon Jacob, profesor la Universitatea Jawaharlal Nehru din New Delhi, apreciind că “acesta este probabil un moment al schimbării, începutul sfârșitului raportului de pace de care India s-a bucurat cu China în ultimii 45 de ani.”

China acuză ”acțiunile provocatoare” și aruncă responsabilitatea conflictului în tabăra militară indiană

Ministerului de Externe chinez a contraatact în războiul declarațiilor, afirmând că trupele indiene au încălcat grav acordul și au trecut de două ori linia de frontieră pentru ”activități ilegale”, provocând și atacând personalul chinez, ceea ce a dus la un conflict armat între cele două părți.

De asemenea, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) a dat publicității marți seară o declarație prin care a solicitat armatei indiene să oprească imediat ceea ce a descris drept „acțiuni provocatoare” și să „rezolve problema pe calea corectă a dialogului și a discuțiilor”. “Suveranitatea regiunii din Valea Galwanului a aparținut întotdeauna Chinei”, au declarat oficialii Ministerului Apărării din China. “Trupele indiene și-au încălcat angajamentul, au trecut linia de frontieră pentru activități ilegale și au lansat intenționat atacuri provocatoare”, au mai menționat aceștia, confirmând victimele rezultate în urma „conflictului fizic grav dintre cele două părți”. „Solicităm solemn părții Indiei să își reglementeze strict organizarea trupelor din prima linie, să oprească imediat toate încălcările și acțiunile provocatoare, să meargă spre aceeași direcție cu China și să revină la calea corectă a dialogului și a discuțiilor pentru a rezolva diferențele”, se mai precizează în declarația oficialilor chinezi.

LAC, o frontieră nedesenată terestru

Tensiunile au crescut în Himalaya de-a lungul uneia dintre cele mai lungi granițe terestre din lume, începând cu luna trecută, New Delhi și Beijing acuzându-se reciproc pentru depășirea ”liniei” ce le separă.
Teritoriul a fost mult timp disputat, pe seama acestui subiect izbucnind numeroase conflicte minore, incidente diplomatice dar chiar și un război sângeros între cele două țări, în 1962. Linia Controlului Actual se desfășoară între Aksai Chin, controlat de China, și restul regiunii disputate Jammu și regiunea Kașmir. Aksai Chin este administrat de China ca parte a Xinjiang, dar este revendicat și de guvernul indian ca parte a lui Ladakh. Linia brută de frontieră a fost rezultatul disputei de frontieră India China în 1962, dar dezacordurile ce se manifestă și în prezent apar din cauza percepțiilor diferite în privința locului în care se află limita teritorială reală, întrucât LAC nu este marcată vizibil pe teren.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă