12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina trece la represalii: nu mai recunoaște cetățenilor din Hong Kong pașaportul...

China trece la represalii: nu mai recunoaște cetățenilor din Hong Kong pașaportul național britanic

Acest lucru vine după ce prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat pe 28 ianuarie noua schemă de vize, cea care oferea cetățenilor din Hong Kong o cale către cetățenia britanică, permițând în zaul a milioane de insulari să înceapă să aplice pentru a locui și a lucra în Marea Britanie.

Marea Britanie a acuzat, de asemenea, China, de faptul că a încălcat promisiunea făcută înainte de predarea din 1997 a Hong Kong-ului, anume că centrul financiar va continua să aibă libertate și autonomie cheie timp de cel puțin 50 de ani. Marea Britanie a susținut, de asemenea, că este datoria sa morală de a proteja supușii fostei colonii britanice.

Această atitudine a declanșat represalii de la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian, informând presa că „Din 31 ianuarie, China nu va mai recunoaște așa-numitul pașaport BN (O) ca document de călătorie și document de identitate și își rezervă dreptul de a lua măsuri în consecință”.

Chiar dacă declarație rămâne neclară în privința implicațiilor viitoare pentru insulari, în termeni practici, poziția chineză stabilește scena confruntării ulterioare între Londra și Beijing. Chiar anul trecut, autoritățile chineze au avertizat că ar putea lua în considerare încetarea recunoașterii pașaportului BN (O), suplimentar anunțând chiar că deținătorii pașaportului în cauză nu vor mai putea călători pe continentul chinez.

Într-o declarație de presă, premierul britanic a spus că este „extrem de mândru” și a adăugat că țara sa a susținut libertatea și autonomia – valori atât de dragi atât Marii Britanii, cât Hong Kongului.

Conform noului sistem, Marea Britanie a estimat că aproape trei milioane de insulari și persoanele aflate în întreținerea lor vor fi eligibili să se mute în Marea Britanie timp de cinci ani și să solicite în acest interval cetățenia deplină.

Pașaportul Național Britanic este un statut special creat conform legii britanice în 1987, care se referă în mod specific la Hong Kong. Schema a fost anunțată pentru prima dată în iulie, odată cu intrarea în vigoare a legislației controversate de securitate națională impusă de Beijing în Hong Kong.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă