Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Chișinăul vrea să angajeze o companie care să evalueze pagubele ocupației rusești în Transnistria

Chișinăul vrea să angajeze o companie care să evalueze pagubele ocupației rusești în Transnistria

Chișinăul vrea să angajeze o companie care să evalueze pagubele ocupației rusești în Transnistria

Republica Moldova vrea să angajeze o companie internaţională care să estimeze valoarea pagubelor de pe urma prezenţei Federaţiei Ruse în Transnistria în ultimii 25 de ani, a anunţat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu.

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Într-un interviu acordat unei publicaţii din Letonia, șeful Legislativului de la Chișinău a ţinut să sublinieze că Moscova a încălcat dreptul internaţional prin prezenţa sa militară în stânga Nistrului.

Autorităţile moldovene au abordat la nivel internaţional, inclusiv la ONU, problema staţionării ilegale a celor circa 2.000 de militari ruşi pe teritoriul din estul republicii, trupe care constituie o “forţă de ocupaţie", a afirmat şeful Legislativului moldovean, făcând referire la Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova (GOTR), succesorul Armatei a 14-a a Federaţiei Ruse. "Rusia a încălcat dreptul internaţional. Noi intenţionăm să angajăm o companie juridică internaţională care să estimeze costurile aduse de prezenţa Rusiei în Transnistria. Estimăm că suma va fi de ordinul miliardelor de dolari. Contingentul militar rus reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova, deoarece este vorba de o prezenţă militară ilegala, la fel ca cea din Abhazia, Osetia de Nord (Georgia) sau din estul Ucrainei”, a declarat Candu în interviul pentru Latvijas Avize, citat de Deschide.md.

În acelaşi interviu, şeful Legislativului de la Chişinău a evocat implicarea tot mai evidentă a Rusiei în afacerile interne ale Republicii Moldova, în special prin presa de propagandă, furnizoare de "fake news". "Noi deja putem observa semne ale implicării (Federaţiei Ruse), de exemplu prin mass-media. Practic, în fiecare zi, canalele ruse difuzează materiale îndreptate împotriva guvernării noastre, precum şi împotriva SUA şi a Occidentului", a spus Candu, referindu-se între altele la deschiderea Oficiului de legătură al NATO la Chişinău, destinat să îmbunătăţească dialogul dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică. Potrivit preşedintelui parlamentului moldovean, posturile TV din Rusia au dezinformat publicul, lăsând să se înţeleagă că Republica Moldova va fi membră NATO.

De asemenea, Andrian Candu a menţionat că, în ultima perioadă, se observă o intensificare a activităţii serviciilor secrete ruse şi a unor organizaţii neguvernamentale din Rusia în Republica Moldova. Totodată, preşedintele Parlamentului moldovean a admis faptul că în Republica Moldova ar putea fi creată o Comisie pentru evaluarea pagubelor provocate de ocupaţia sovietică. Totuşi, el a recunoscut că subiectul ocupaţiei sovietice este unul sensibil în Republica Moldova din cauza diferenţelor de opinii la nivelul societăţii pe acest subiect.

Despre orientarea Republicii Moldova către o apropiere de Uniunea Euroasiatică la care tot face apel preşedintele Igor Dodon, şeful Legislativului de la Chişinău a declarat că aceasta "nu are putere juridică şi este lipsită de conţinut".

Comentarii

loading...