Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Director general al FMI a tras un semnal de alarmă asupra datoriei sectorului public

Director general al FMI a tras un semnal de alarmă asupra datoriei sectorului public

Christine Lagarde: Datoria mondială, la cote „stupefiante“

Christine Lagarde, director general al FMI, a tras un semnal de alarmă asupra datoriei sectorului public şi privat, care a atins un nivel-record de 164 miliarde dolari la nivel mondial.

Gabriela Anghel 0 comentarii

În vizită la Hong Kong, după ce a participat la Forumul Boao pentru Asia, şefa FMI a acordat un interviu, precizând că „guvernele trebuie să evite protecţionismul sub toate formele – istoria ne-a învăţat că restricţiile asupra importurilor sunt rele pentru toată lumea, în special pentru consumatorii săraci“.

Tarifele nu sunt cea mai bună cale pentru a ataca dezechilibrele comerciale – a precizat Lagarde, care a lansat un apel Statelor Unite că ar putea contribui la rezolvarea dezechilibrelor mondiale prin „reducerea dinamicii cheltuielilor publice şi creșterea reţetelor fiscale“.

     Practicile neloiale trebuie eliminate

Admiţând că există „practici comerciale neloiale de eliminat“, ea a precizat că dezechilibrele macroeconomice sunt motivate de faptul că o ţară cheltuie mai mult decât veniturile şi cel mai bun mijloc de a le remedia nu îl reprezintă impunerea drepturilor, ci utilizarea de politici de genul „instrumentelor bugetare sau reformelor structurale“.

Referindu-se la reuniunea anuală a FMI din această săptămână, Lagarde a precizat că evenimentul va oferi o platformă ţărilor membre pentru „a se asigura că nu va exista protecţionism care să împiedice fluxul comerţului“.

În legătură cu creşterea datoriei mondiale, Christine Lagarde a subliniat că aceasta a atins 220% din producţia mondială, un nivel „stupefiant“, ce afectează economiile membre. Banca Reglementelor Internaționale, care serveşte drept Bancă Centrală pentru băncile centrale din lume, a inclus, luna trecută, China şi Hong Kong-ul pe o listă a economiilor ale căror datorii  ridică „steaguri roşii“.

     Speranţe în yuan

 FMI, care foloseşte cifre diferite pentru măsurarea îndatorării, cere membrilor săi să reducă datoriile la niveluri reparabile, pentru a le susţine în apropiata încetinire economică. Lagarde a subliniat că lumea, inclusiv Beijingul, va trebui să rezolve problemele îndatorării, adăugând că 40% din datoria mondială provine din China.

Ea consideră o decizie bună acordarea statutului de monedă internaţională pentru yuan, adăugarea acestuia la coşul drepturilor speciale DTS ale Fondului. „Gradul de internaţionalizare a renminbi (denumire alternativă pentru yuan) a scăzut puţin, dar se redresează şi va continua să o facă.“ FMI a luat această decizie în 2015, conferindu-i un statut echivalent dolarului american, euro, lirei sterline şi yenului japonez.

 

Comentarii

loading...