13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInternaționalChristine Lagarde: Datoria mondială, la cote „stupefiante“

Christine Lagarde: Datoria mondială, la cote „stupefiante“

În vizită la Hong Kong, după ce a participat la Forumul Boao pentru Asia, şefa FMI a acordat un interviu, precizând că „guvernele trebuie să evite protecţionismul sub toate formele – istoria ne-a învăţat că restricţiile asupra importurilor sunt rele pentru toată lumea, în special pentru consumatorii săraci“.

Tarifele nu sunt cea mai bună cale pentru a ataca dezechilibrele comerciale – a precizat Lagarde, care a lansat un apel Statelor Unite că ar putea contribui la rezolvarea dezechilibrelor mondiale prin „reducerea dinamicii cheltuielilor publice şi creșterea reţetelor fiscale“.

     Practicile neloiale trebuie eliminate

Admiţând că există „practici comerciale neloiale de eliminat“, ea a precizat că dezechilibrele macroeconomice sunt motivate de faptul că o ţară cheltuie mai mult decât veniturile şi cel mai bun mijloc de a le remedia nu îl reprezintă impunerea drepturilor, ci utilizarea de politici de genul „instrumentelor bugetare sau reformelor structurale“.

Referindu-se la reuniunea anuală a FMI din această săptămână, Lagarde a precizat că evenimentul va oferi o platformă ţărilor membre pentru „a se asigura că nu va exista protecţionism care să împiedice fluxul comerţului“.

În legătură cu creşterea datoriei mondiale, Christine Lagarde a subliniat că aceasta a atins 220% din producţia mondială, un nivel „stupefiant“, ce afectează economiile membre. Banca Reglementelor Internaționale, care serveşte drept Bancă Centrală pentru băncile centrale din lume, a inclus, luna trecută, China şi Hong Kong-ul pe o listă a economiilor ale căror datorii  ridică „steaguri roşii“.

     Speranţe în yuan

 FMI, care foloseşte cifre diferite pentru măsurarea îndatorării, cere membrilor săi să reducă datoriile la niveluri reparabile, pentru a le susţine în apropiata încetinire economică. Lagarde a subliniat că lumea, inclusiv Beijingul, va trebui să rezolve problemele îndatorării, adăugând că 40% din datoria mondială provine din China.

Ea consideră o decizie bună acordarea statutului de monedă internaţională pentru yuan, adăugarea acestuia la coşul drepturilor speciale DTS ale Fondului. „Gradul de internaţionalizare a renminbi (denumire alternativă pentru yuan) a scăzut puţin, dar se redresează şi va continua să o facă.“ FMI a luat această decizie în 2015, conferindu-i un statut echivalent dolarului american, euro, lirei sterline şi yenului japonez.

 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă