Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

CIA a extras din Rusia un demnitar de stat care a recunoscut amestecul Kremlinului în alegerile SUA

CIA a extras din Rusia un demnitar de stat care a recunoscut amestecul Kremlinului în alegerile SUA

Statele Unite au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016, scrie presa americană.

Filip-Mihael Bodoc 0 comentarii

Această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini ale unor documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus.

CNN scrie că acest agent a fost exfiltrat din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

Ziarul The New York Times (NYT) scrie că CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie.

Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit o sursă de informaţii capitală pentru serviciile americane, care, mulţumită lui, au tras concluzia că Putin a orchestrat în mod direct amestecul rus în favoarea lui Donald Trump şi îndetrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie NYT.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Clinton, mai notează News.ro.

Agentul exfiltrat era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018 şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Comentarii

loading...