8.9 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalCiclonul Mekunu se apropie de Sultanatul Oman

Ciclonul Mekunu se apropie de Sultanatul Oman

“Ciclonul a trecut la categoria 2 conform ultimelor noastre observaţii”, au indicat acestea pe Twitter.

Primul ciclon tropical din sezonul 2018 din nordul Oceanului Indian se afla vineri la o distanţă de 180 de kilometri de Salalah, principalul oraş din provincia sudică omaneză Dhofar, potrivit celor mai recente informaţii oferite de centrul de avertizare din această ţară.

Mai multe localităţi din această provincie au fost afectate în vineri dimineaţă de ploile abundente, potrivit aceleiaşi surse.

Ţara este în stare de alertă, şcolile au fost închise până luni, activităţile pe aeroportul Salalah au fost suspendate timp de 24 de ore, timp în care sute de locuitori de pe o mică insulă aflată la sud de acest oraş au fost evacuaţi.

Ciclonul a provocat inundaţii grave în insula Socotra aflată la aproximativ 350 de kilometri de coastele sudice ale Yemen unde 17 persoane sunt date dispărute şi alte câteva au fost evacuate. Acest arhipelag, înscris în Patrimoniului Mondial UNESCO, este o rezervaţie a biosferei.

Unsprezece centre de prim ajutor urmează să fie înfiinţate în Socotra pentru a oferi asistenţă persoanelor strămutate, au decis autorităţile yemenite şi organizaţiile umanitare internaţionale în urma unei întruniri care a avut loc joi seara, potrivit media de stat.

Guvernul din Yemen a decretat stare de catastrofă naturală în insula Socotra şi a făcut apel la organizaţiile umanitare şi la coaliţia militară condusă de Arabia Saudită să furnizeze ”ajutor urgent” persoanelor afectate.

Milioane de yemeniţi trăiesc în condiţii de sărăcie severă în special din cauza războiului, început în 2015, dintre guvernul susţinut de coaliţia sub conducere saudită şi rebelii Houthis, sprijiniţi de Iran.

În noiembrie 2015, circa 200 de persoane au fost rănite după ce insula Socotra a fost lovită de ciclonul Chapala.

În Sultanatul Oman, ţara vecină Yemenului, aflată pe malul Mării Arabiei, autorităţile au anunţat că au luat ”toate măsurile de precauţie necesare” pentru a face faţă ciclonului Mekunu. Spitalul Sultan Qabous din oraşul Salalah (sud) a fost evacuat.

Cele mai citite

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...
Ultima oră
Pe aceeași temă