15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCinci separatişti catalani încarceraţi depun jurământul în Parlament

Cinci separatişti catalani încarceraţi depun jurământul în Parlament

Tribunalul Suprem spaniol a dispus săptămâna trecută ca Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sanchez şi Raul Romeva să fie autorizaţi să iasă din celulă pentru a se duce la Cortes.

Cei cinci se află în detenţie provizorie, într-un proces cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din Catalonia, în 2017.

Ei au fost escortaţi de către poliţişti în civil până la Parlament – plasat în stare de asediu -, unde au fost primiţi cu aplauze de către aproximativ zece aleşi din partidele lor – ERC şi JxCat – şi ai mişcării separatiste basce.

”Astăzi am putut ieşi din închisoare mulţumită votului vostru. Votul vostru ne-a eliberat”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Oriol Junqueras.

La întoarcerea în celulă, cei cinci lideri separatişti catalani urmează să hotărască dacă cer unui membru din partidul lor să-i înlocuiască în Parlament sau dacă practică politica ”scaunului gol”, ceea ce ar putea fi important în voturile strânse în Parlament, extrem de fragmentat.

Era neclar dacă ei urmează  să fie autorizaţi să asiste la alte sesiuni parlamentare.

 

Cele mai citite

Aproape 100 de blocuri din București rămân fără apă caldă până duminică

O veste cum nu se poate mai proastă pentru unii locuitori ai Capitalei, în contextul în care afară s-a răcit vremea. O avarie lasă...

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Calificare istorică! Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara s-a calificat pentru prima dată în istorie în finala Cupei României, după ce a învins-o pe teren propriu pe FC...
Ultima oră
Pe aceeași temă