15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInternaționalCipru împiedică Uniunea Europeană să aplice noi sancțiuni Belarusului

Cipru împiedică Uniunea Europeană să aplice noi sancțiuni Belarusului

Miniştrii europeni ai afacerilor externe şi-au dat acordul în august pentru sancţionarea responsabililor pentru reprimarea mişcării de protest din Belarus împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă de nume împotriva cărora urmau să fie instituite interdicţii de intrare şi îngheţarea averilor. Potrivit unor surse diplomatice, lista conţine în prezent în jur de 40 de nume.

Dar potrivit acestor surse Cipru a transmis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, că nu poate încă să-şi dea acordul pentru sancţiunile împotriva Belarus, ceea ce blochează adoptarea de astfel de măsuri care necesită unanimitate.

Această opoziţie este legată de solicitarea acestei ţări ca UE să adopte sancţiuni împotriva unor noi persoane pentru rolul lor în forajele exploratorii turce în Mediterana de Est. În prezent, numai două persoane sunt vizate de sancţiuni. Un anumit număr de ţări sunt însă rezervate în privinţa listei propuse de Cipru, a declarat o sursă diplomatică.

Grecia şi Cipru sunt în prima linie a disputei cu Turcia, care revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi într-o zonă maritimă considerată de Atena în aria sa de suveranitate. Apariţia pe 10 august a unei nave de prospectare seismică turcă în apele revendicate de Atena a dus la o escaladare a tensiunilor.

Sancţiunile vor fi discutate cu prilejul viitoarei reuniuni a miniştrilor europeni de externe de pe 21 septembrie. Relaţiile cu Turcia vor fi şi ele pe agenda summitului UE prevăzut să aibă loc trei zile mai târziu, pe 24 şi 25 septembrie.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă