15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInternaționalCorespondență din Turcia. Comandant militar sirian: "Realegerea lui Erdogan poate fi sfârșitul...

Corespondență din Turcia. Comandant militar sirian: “Realegerea lui Erdogan poate fi sfârșitul lui Bashar al-Assad”

Se poate spune că Reyhanli este un oraș de tranzit, dar nu se știe către ce și mai ales până când va suporta atâția oameni care nu-și cunosc soarta pentru viitorul apropiat. 

Să găsești un comandant al Armatei Siriene Libere (ASL), armata ce se opune mercenarilor lui Bashar al-Assad în Siria, este ca și când ai căuta acul în carul cu fân. Desigur, sunt comandanți de brigăzi ai ASL, și ei în tranzit, dar în continuă mișcare. Pentru ei, a staționa prea mult într-un loc, mai ales într-un oraș ca Reyhanli, este egal cu moartea. Sunt vânați de mercenarii lui Assad, dar și de jihadiști. Este nevoie de o adevărată strategie să poți întâlni un astfel de comandant și să poți vorbi în siguranță câteva minute. Abu Hammad, comandant al unei brigăzi ASL din nordul Siriei, ieșise în Turcia pentru alegeri. 

Assad nu are armată, are doar mercenari    

Toate grupurile ASL se așteaptă ca Recep Tayyip Erdogan, odată ieșit președinte cu puteri sporite, să-i ajute mai concret pentru a-și apăra zonele de armata de mercenari a lui Assad, susținută de Rusia.

„Să fie clar. Erdogan este președinte al Turciei, este un președinte care are în vedere interesele țării sale, nu ale sirienilor. Și totuși, pentru noi este singura speranță că nu vom fi distruși cu totul. Realegerea lui Erdogan poate fi sfârșitul lui Bashar al-Assad, Doamne ajută!“, spune Abu Hammad.

„În Siria, spre deosebire de alte țări arabe unde au pornit revolte împotriva clanurilor conducătoare, desigur dictatoriale (nici nu se poate altfel, acestea fiind o minoritate și etnic, și religios), nimeni nu a investit în armata rebelilor, în Armata Siriană Liberă, așa cum se promisese“, subliniază Abu Hammad.

Este adevărat. Altele erau strategiile, printre care cea mai criminală, jucată de toate puterile, fiind aceea de a atrage luptătorii jiha-diști din Europa, din alte țări arabe și musulmane, unde ocupă teritorii importante, bogate în resurse, pentru a-i distruge în Siria. Toate acestea peste populația siriană, majoritar sunnită, care a pornit o revoluție în 2011 împotriva clanului Assad. Revoluție înăbușită în sânge, cu peste un milion de morți. Assad a folosit toate tipurile de armament împotriva propriei populații, sub ochii întregii lumi, care nu a luat vreo măsură pentru a întări brigăzile defensive ale Armatei Siriene Libere, formată de localnici pentru a se apăra de armata regimului. 

„Vreau să subliniez că armata regimului Assad a fost extrem de slabă de la începutul revoluției, pentru că nu a avut infanterie. Nefiind considerată o armă de elită, infanteria a fost lăsată majoritarilor sunniți. Carne de tun! Regimul s-a trezit la începutul revoluției nu cu o insurecție armată, așa cum mințea, ci cu o dezertare în masă a infanteriștilor sunniți. Deci nu avea cu ce să intre terestru, la o asemenea scară, peste populația majoritară, să distrugă revoluția ce cuprinsese toată țara. Așa a început măcelul aerian“, spune Abu Hammad.

„Dacă brigăzile locale ale Armatei Siriene Libere ar fi fost sprijinite cu arme antiaeriene, regimul ar fi pierdut de multă vreme această bătălie cu propriul popor. Însă marile puteri n-au întărit ASL, și-au desfășurat strategia de a atrage jihadiști străini pe frontul sirian, iar aceștia nu au fost niciodată împreună cu brigăzile ASL. La un moment dat, acești jihadiști au fost mai eficienți în a răpi și ucide comandanți ASL decât comandourile regimului. Pentru că jihadiștii se aflau pe teren, aproape de brigăzi, le știau depozitele de armament, le știau cazărmile, chiar și locuințele comandanților, pentru că aceștia erau oamenii orașelor, dormeau acasă, când dormeau“, precizează Abu Hammad.

SUA i-au lăsat de izbeliște

Despre Armata Siriană Liberă, în ultima vreme, se vorbește din ce în ce mai puțin, se acreditează ideea, pe la tot felul de conferințe de propagandă, că de fapt ASL nu există, pentru că n-a existat niciodată. Fostul președinte american Barack Obama o numea, oarecum batjocoritor, „o armată de fermieri și dentiști“. Care, desigur, nu merita să investești în ea. Vladimir Putin n-a pronunțat niciodată numele de Armată Siriană Liberă, ca nu cumva să se acrediteze ideea de revoluție împotriva amicului Assad. Putin i-a numit doar teroriști sau „rebeli fără cauză“. Mai există oare brigăzi ale Armatei Siriene Libere, după ce armata de mercenari a lui Assad, susținută extrem de brutal de Rusia, forțează teritoriile eliberate de sub dominația regimului?

„Dumnezeu e mare! Există Armata Siriană Liberă. Încă există. Rolul acestor brigăzi este cel de la începutul înființării lor, acela de a proteja civilii atât de mercenarii regimului, cât și de grupările teroriste lăsate să intre în Siria și să domine anumite zone. Există peste 80.000 de soldați ASL în nordul Siriei, la nord de Alep și în provincia Idlib. Aceștia sunt susținuți de Turcia. Și mai sunt vreo 25.000 de soldați ASL în sudul țării, susținuți de SUA și Iordania“, spune Abu Hammad.

„Trebuie să păstrăm Armata Siriană Liberă ca nucleu pentru viitoarea armată națională. Assad nu are armată, are mercenari aduși de peste tot, plătiți de Iran, iar o mare parte este alcătuită din luptătorii organizației teroriste libaneze Hezbollah. Aceștia vor trebui să plece, asta cer și SUA și Israelul, degeaba îi îmbracă Bashar în uniforme ale armatei guvernamentale ca să disimuleze prezența lor. Bashar va rămâne cu rușii. De fapt, -Bashar al-Assad nici nu mai există ca președinte, este doar o marionetă în mâinile rușilor“, precizează Abu Hammad.

Și totuși, strategiile nebune continuă, fără să se întrevadă un sfârșit. Duminică, în timp ce era tot mai evident că președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, constant situat împotriva regimului Assad, avea să câștige alegerile și majoritatea parlamentară, brigăzile ASL din sudul Siriei erau atacate brutal de aviația rusească ridicată de la baza Hmeimim din Latakia. SUA, care se presupune că le „sprijină“, le-au transmis, prin canale de comunicație de la Amman (Iordania), să nu se bazeze pe intervenția americană! Oficiali americani au condamnat atacul rușilor și al lui Assad în „zona de dez-escaladare convenită“, dar pe teren nimeni n-a ajutat ASL. Ministerul rus al Apărării a anunțat că au fost uciși 70 de rebeli în provincia Daraa, emblematică pentru poporul sirian dat fiind că acolo a început revoluția. În urma atacurilor aeriene, peste 12.000 de refugiați s-au îndreptat către granița cu Israelul, ridicând corturi. Mulți sunt din orășelul Busr al-Harir, ținta atacurilor rușilor. Nici Israelul, care a bombardat întotdeauna brigăzile de mercenari ale lui Assad, nu a avut vreo reacție.

Grupurile Armatei Siriene Libere din Daraa au anunțat că, și fără sprijinul americanilor sau al Iordaniei ori Israelului, vor lupta până la ultimul ca să păstreze „inima revoluției siriene“ în afara controlului regimului Assad.

Toată această nebunie are la bază un singur obiectiv economic, dar foarte important: gazele din Mediterana. Suficiente ca să scoată Turcia și Europa de sub „robinetul“ Rusiei. Iar Rusia vrea să se asigure că acest lucru nu se va întâmpla. Chiar dacă pentru asta trebuie să țină la putere un regim criminal.  

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Ciolacu: Gabriela Firea va câștiga alegerile pentru Primăria Capitalei cu sau fără Piedone în cursa electorală

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat convins, miercuri, că preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, va câştiga alegerile pentru Primăria Capitalei, indiferent dacă Cristian Popescu Piedone...
Ultima oră
Pe aceeași temă