9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăInternaționalComisarul european pe Justiție acuză că Ungaria și Polonia fac regrese privind...

Comisarul european pe Justiție acuză că Ungaria și Polonia fac regrese privind democrația

Noul comisar european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, a acuzat marţi Polonia şi Ungaria că fac paşi înapoi în privinţa standardelor democratice, în contextul unei reuniuni a Consiliului Afaceri Generale la Bruxelles în care cele două state ar urma să fie îndemnate să respecte statul de drept, relatează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a propus recent măsuri pentru întărirea controlului guvernului asupra teatrelor. În Polonia, Partidul Lege şi Justiţie (PiS), aflat la guvernare, este blocat într-o dispută cu magistraţii care critică măsurile de reformă din justiţie adoptate de Varşovia în ciuda îngrijorărilor că acestea ar submina independenţa instanţelor.

“Din păcate, am observat evoluţii negative în ultimele săptămâni şi luni, de la ultimele discuţii despre Polonia şi Ungaria”, a spus Didier Reynders, înaintea întrevederii miniştrilor pentru afaceri europene din blocul comunitar.

Ambele ţări sunt acuzate că atacă libertăţile democratice, inclusiv în lumea academică şi media, şi sunt sub presiunea UE şi a organizaţiilor internaţionale de apărare a drepturilor omului, având totodată deschise procese la Curtea Europeană de Justiţie.

Miniştrii din Finlanda, Olanda, Austria, Germania şi Franţa au evidenţiat nevoia de a respecta fără echivoc statul de drept, la sosirea la Bruxelles pentru noi discuţii asupra îngrijorărilor lor în legătură cu politicile adoptate de Budapesta şi Varşovia.

“Această procedură nu duce nicăieri. Se bazează pe acuzaţii false şi stârneşte neîncredere între statele membre”, a afirmat ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga, la sosirea la reuniune.

Reynders a mai declarat că UE are “o problemă” cu Malta, unde premierul socialist Joseph Muscat a anunţat că va demisiona în contextul crizei privind uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia, care a expus corupţia guvernului.

Cele mai citite

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...

CSM București a făcut un nou transfer! Alina Grijseels, „tigroaică” pentru doi ani

Formația de handbal feminin CSM București a anunțat transferul jucătoarei Alina Grijseels, componenta echipei Metz, pe care „tigroaicele” urmează să o întâlnească în sferturile...

Iordănescu schimbă liniile pentru amicalul cu Columbia. Cum ar putea arăta primul 11

După ce a remizat cu Irlanda de Nord pe Arena Națională, România întâlnește mâine seară Columbia, cea mai în formă națională a lumii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă