Foto Arhiva

Foto Arhiva

Comisarul european pentru justiţie: ”Trăim într-un fel de junglă”

Scandalul Facebook ne-a permis "să deschidem ochii" asupra mizei pe care o reprezintă protecţia datelor cu caracter personal, a declarat într-un interviu acordat AFP comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova.

Rl online 0 comentarii

"Dacă aş fi vrut să fac o campanie eficientă cu privire la ceea ce este RGPD (Regulamentul General privind Protecţia Datelor) şi care este scopul său, nu aş fi făcut-o niciodată la fel de bine ca Facebook", a spus cu o notă de ironie Vera Jourova, care a mărturisit anul trecut că şi-a închis contul pe reţeaua socială americană.

Recentele dezvăluiri despre societatea Cambridge Analytica, care a folosit în mod ilegal datele a zeci de milioane de utilizatori ai Facebook, au arătat că "trăim cu adevărat într-un fel de junglă în care ne pierdem", şi unde sunt oferite în mod necontrolabil informaţii private, a mai spus ea.

Un astfel de caz ar fi vizat "în mod clar" de sancţiunile severe prevăzute de GDPR, o reglementare europeană care se va aplica din 25 mai, deoarece ea impune companiilor să obţină consimţământul explicit al persoanelor pentru orice utilizare a datelor lor personale, a mai spus comisarul european.

Scandalul "a deschis cu adevărat ochii multor oameni care acuzau Europa că este prea paranoică, prea reglementată", a spus comisarul, subliniind că a observat cu bucurie o schimbare de ton peste Atlantic unde europenii sunt adesea criticaţi.

Dintr-o dată, "am citit în presa americană că Lumea Nouă, Statele Unite, au avut în sfârşit ceva de învăţat de la vechea lume" europeană, a mai spus ea, arătându-se convinsă că Europa va stabili de acum noi standarde peste graniţele sale.

"Prin negocierea posibilităţii transferurilor de date în afara Europei, noi determinăm de fapt alte ţări să-şi înăsprească normele", a susţinut ea, citând exemplul negocierilor în curs cu Japonia.

Cu toate acestea, UE mai are încă multe de făcut pe plan intern pentru a se asigura că noile sale reglementări produc efectele dorite.

În opinia comisarului, statele membre vor trebui să accepte "necesitatea unei capacităţi mai mari a autorităţilor de protecţie a datelor", care va avea un rol central pentru a garanta aplicarea normelor şi pentru a sprijini companiile, în special întreprinderile mici şi mijlocii, care s-au arătat extrem de îngrijorate.

Pentru întreprinderile mici, RGPD impune doar "modificări foarte simple", în special în ceea ce priveşte protejarea sistemelor lor împotriva atacurilor cibernetice, a adăugat comisarul ceh.

Ea face în schimb presiuni asupra statelor membre care nu au făcut încă modificări la legislaţia lor naţională, deşi au avut la dispoziţie doi ani de la adoptarea RGPD în 2016.

"Mai sunt încă opt state membre în care legislaţia nu a fost adoptată şi care nu este încă în vigoare", a mai spus Jourova, deplângând "perioada de incertitudine" care va urma. "Cred că este neglijenţă, nu rezistenţă", a estimat ea.

Comentarii

loading...