4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInternaționalComisia Electorală respinge solicitarea partidului lui Erdogan de renumărare a voturilor

Comisia Electorală respinge solicitarea partidului lui Erdogan de renumărare a voturilor

Şeful statului, care este de asemenea liderul AKP, a spus luni că alegerile au fost afectate de ‘crimă organizată’ la urne în Istanbul, indicând posibilitatea unei repetări a scrutinului de la 31 martie pentru primăria oraşului, care a fost câştigat, la o diferenţă mică, de candidatul principalului partid de opoziţie, formaţiunea laică CHP.

Comentariile lui Erdogan, care au fost cele mai puternice atacuri de până acum la procesul electoral din cel mai mare oraş al Turciei, au dus la căderea lirei pentru scurt timp şi au influenţa piaţa bursieră din Turcia.

Reprezentantul AKP în Comisia Electorală, Recep Ozel, a declarat presei după o reuniune a comisiei că aceasta a fost de acord cu renumărarea voturilor în doar 51 de urne, răspândite în 21 din cele 39 de districte totale din oraş. Fiecare urnă conţine în general câteva sute de voturi.

Partidul AK a cerut de asemenea o renumărare completă şi în districtul Buyukcekmece, însă comisia nu a analizat încă această solicitare, a spus Ozel. Renumărarea voturilor continuă în restul districtelor.

Partidul lui Erdogan a pierdut deja alegerile pentru primăria capitalei Ankara în faţa principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), şi a contestat în diverse etape numărarea voturilor din Istanbul, care au arătat o victorie la limită a CHP.

AKP, care are rădăcini islamiste, este zguduit de potenţiala pierdere a ambelor oraşe, pe care partidul şi predecesorii săi le-au controlat timp de un sfert de secol. Erdogan însuşi a devenit cunoscut ca primar al Istanbului în anii ’90, înainte de a ajunge lider naţional.

Erdogan a susţinut luni că nivelul neregulilor descoperite de partidul său înseamnă că diferenţa de voturi între principalii doi candidaţi la primăria Istanbulului, care este în prezent de mai puţin de 15.000 de voturi într-un oraş de 10 milioane de alegători, este prea mică pentru ca opoziţia să revendice victoria.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă