Ursula von der Leyen și premierul spaniol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Ursula von der Leyen și premierul spaniol, Pedro Sánchez Pérez-Castejón.

Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul propus de Spania

Comisia Europeană a aprobat miercuri PNRR al Spaniei, care răspunde „integral şi este adecvat în mod echilibrat'' pentru ceea ce solicită executivul comunitar în vederea autorizării accesării sumelor ce vor fi constituite în fondul european „NextGenerationEU''.

Ioana Oancea 0 comentarii

În baza PNRR-ului aprobat acum de Comisie, Spania va beneficia până în anul 2026 de granturi în valoare de 69,5 miliarde de euro, din care Madridul a accesat deja o prefinanţare de 9 miliarde de euro şi speră ca până la finele acestui an să primească în total circa 19 miliarde de euro, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Spania va dedica 40% din această sumă obiectivului combaterii schimbărilor climatice, prin proiecte de promovare a transporturilor sustenabile urbane şi pe distanţe lungi, creşterea eficienţei energetice a clădirilor, decarbonizarea industriei şi implementarea noilor tehnologii bazate pe hidrogen şi energii regenerabile.

Un procent de 28% din granturi va fi direcţionat către digitalizarea administraţiei publice spaniole, a industriei şi mediului de afaceri, precum şi investiţiilor în echipamente informatice destinate sectorului educaţional şi îmbunătăţirii abilităţilor informatice.

La o conferinţă de presă desfăşurată la Madrid, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat că „astăzi este o zi istorică'' pentru Spania „şi de asemenea pentru Europa'', întrucât PNRR-ul spaniol ilustrează o nouă formă „de a răspunde provocărilor pe care le avem ca societate''.

Comentarii

loading...