13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalComisia Europeană a trimis Polonia în fața Curții de Justiție a Uniunii...

Comisia Europeană a trimis Polonia în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu reformele care vizează organizarea Curţii Supreme de Justiţie din Polonia, informează presa internațională citată de Mediafax.

“Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu situaţia Poloniei, din cauza încălcării principiului justiţiei independente prin noua Lege privind organizarea Curţii Supreme de Justiţie; de asemenea, CE cere Curţii de Justiţie a UE să ordone măsuri interimare până când va fi emis un verdict în acest caz”, anunţă Executivul UE, potrivit Euronews.

Comisia Europeană a lansat, în iulie, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, măsura având rolul de protejare a independenţei justiţiei poloneze. “Comisia Europeană a lansat o procedură de sancţionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formală referitoare la Legea de funcţionare a Curţii Supreme de Justiţie din Polonia”, a anunţat instituţia.

Cel puţin “27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie riscă să fie forţaţi să se retragă din activitate – mai mult de o treime dintre judecători – din cauza faptului că noua lege privind funcţionarea instanţei supreme reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. Măsura i se aplică şi preşedintelui Curţii Supreme, al cărui mandat de şase ani se va încheia în mod prematur. Conform legii, judecătorilor li se oferă posibilitatea de a declara dorinţele de prelungire a mandatelor de către preşedintele ţării, derogare care poate fi acordată pe o perioadă de trei ani şi înnoită o dată. Nu există criterii pentru decizia preşedintelui şi nu există posibilitatea de revizuire judiciară a deciziei”, explică Executivul UE. “Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează principiul independenţei justiţiei, inclusiv al inamovibilităţii judecătorilor, şi, prin urmare, Polonia nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în cadrul Articolului 19(1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al cartei Drepturilor Fundamentale”, precizează Executivul UE.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emirates și Flydubai își reiau operațiunile după inundațiile din Dubai

Emirates și compania aeriană Flydubai au restabilit operațiunile normale după ce ploile abundente au provocat inundații grave în Emiratele Arabe Unite la începutul acestei...

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă