7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalComisia Europeană acordă Bosniei 6 milioane de euro pentru găzduirea de migranţi

Comisia Europeană acordă Bosniei 6 milioane de euro pentru găzduirea de migranţi

Suma, care se adăugă celor 1,5 milioane de euro acordate în iunie, urmează să ajute Bosnia să găzduiască migranţi şi refugiaţi şi să răspundă nevoilor lor elementare.

Acest nou fond ar urma, totodată, să le permită autorităţilor bosniace să lupte mai eficient împotriva traficului de persoane şi să consolideze controlul la frontiere, menţionează un comunicat al Delegaţiei UE în Bosnia.

Evitată anterior de migranţi, Bosnia se confruntă de la începutul anului cu un aflux pe care îl gestionează cu greu. Mai mult de 10.000 de migranţi au intrat ilegal în ţară în 2018, potrivit celor mai recente date oficiale.

‘În jur de 60% din aceşti oameni, poate chiar ceva mai mulţi, au ieşit’ din ţară, trecând graniţa cu Croaţia, stat membru al Uniunii Europene, a declarat marţi ministrul bosniac al apărării, Dragan Mektic.

Majoritatea celor care mai sunt în ţară se găsesc la Bihac şi la Velika Kladusa, localităţi de lângă frontiera croată.

Autorităţile celor două oraşe acuză în mod constant guvernul de proasta gestionare a situaţiei. O manifestaţie a locuitorilor din Bihac, prima de acest fel, este anunţată pentru luni.

Guvernul bosniac nu a reuşit încă să înfiinţeze în această regiune un centru de primire a migranţilor.

Iniţial, ministrul Dragan Mektic a acuzat Bruxellesul că refuză să finanţeze crearea unui astfel de centru în regiunea Velika Kladusa, pentru că aceasta ar fi prea aproape de frontiera UE. Marţi, el a declarat însă că Uniunea este pregătită acum să finanţeze ‘temporar’ acest centru de primire, până la găsirea unui loc mai adecvat.

Un alt centru de primire ar urma să fie deschis la Hadzici, în apropiere de Sarajevo, într-o fostă cazarmă. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a comunicat luna trecută alocarea a 1 milion de euro pentru finanţarea lui.

Pe de altă parte, ambasada Cehiei la Sarajevo a anunţat marţi un ajutor de 1 milion de euro pentru dotarea poliţiei de frontieră bosniace cu echipamente care să-i permită o mai bună supraveghere a frontierelor.

Cele mai citite

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale modifică legislația din domeniul asistenței sociale

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță modificarea a șase acte normative din domeniul asistenței sociale. Schimbările au fost aprobate de deputați. Acestea vor aduce...

Traficul rutier restricționat în Pasajul Unirii din Capitală. Un motociclist a intrat în peretele pasajului

Traficul rutier este restricţionat marţi seară în Pasajul Unirii din Capitală, pe sensul de mers către bd. Mărăşeşti, după ce un motociclist a intrat...

Lukașenko îl contrazice pe Putin: teroriștii de la Moscova ar fi vrut inițial să fugă în Belarus

Președintele din Belarus a prezentat marți o versiune care contrazice afirmațiile lui Vladimir Putin despre atacatorii din Moscova. Dacă președintele rus a spus că...
Ultima oră
Pe aceeași temă