14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalComisia Europeană: Turcia se îndepărtează de Uniunea Europeană

Comisia Europeană: Turcia se îndepărtează de Uniunea Europeană

„Turcia s-a îndepărtat mult de UE”, concluzionează Comisia în cadrul unei variante preliminare a raportului. Turcia a regresat în zonele „justiţiei, reformelor administraţiei publice, drepturilor fundamentale şi libertăţii de exprimare”, se arată în evaluare.

„În circumstanţele actuale, este de neconceput să se treacă la noi capitole privind aderarea”, conform raportului. În schimb, raportul precizează că Turcia trebuie să inverseze direcţia actuală privind statul de drept şi drepturile fundamentale al cetăţenilor.

Bruxelles-ul doreşte ca Turcia „să încheie, fără întârziere, starea de urgenţă”. Măsurile „extreme” luate de guvern printre care şi concedieri în masă şi arestări „îngrijorează serios” comisia, conform raportului.
Totuşi, situaţia economică a Turciei a fost lăudată, fiind numită „foarte avansată” şi „funcţională”.

De asemenea, Turcia „a depus eforturi extraordinare” pentru a găzdui cei patru milioane de refugiaţi din ţară. Cooperarea Turciei cu Uniunea Europeană privind gestionarea crizei refugiaţilor „continuă să aducă rezultate concrete şi semnificative privind scăderea trecerilor ilegale şi periculoase ale graniţelor”, informează HotNews.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că raportul va fi prezentat la sesiunea lunară a Parlamentului European de joi de la Strasbourg ca parte dintr-un pachet mai mare pentru extinderea Uniunii Europene.

Politico a citat ziarul german Die Welt.

 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eliminată din Conference League! Echipele calificate în semifinalele competiției

PAOK Salonic, echipă antrenată de românul Răzvan Lucescu, a ratat calificarea în semifinalele Conference League, după ce a fost învinsă de pe teren propriu...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...
Ultima oră
Pe aceeași temă