Autorităţile de la Stockholm i-au acordat cetăţenia suedeză unui om de ştiinţă condamnat la moarte.

Autorităţile de la Stockholm i-au acordat cetăţenia suedeză unui om de ştiinţă condamnat la moarte.

Condamnat la moarte în ţara lui, Iran, primeşte cetăţenie suedeză

Autorităţile de la Stockholm i-au acordat cetăţenia suedeză unui om de ştiinţă condamnat la moarte şi întemniţat în Iran, a confirmat sâmbătă Ministerul suedez de Externe, transmite Reuters.

Florin Budescu 0 comentarii

Ahmadreza Djalali, doctor în medicină şi cadru didactic la Karolinska Institute din Stockholm, a fost arestat în aprilie 2016 în Iran, înainte de a fi condamnat la moarte pentru spionaj. El a fost acuzat, printre altele, că a transmis Israelului informaţii care ar fi ajutat statul evreu să asasineze mai mulţi cercetători importanţi în domeniul nuclear.

Condamnat la moarte. S-a întâlnit cu agenţi Mosad

Curtea Supremă a Iranului a confirmat în decembrie verdictul, condamnându-l la pedeapsa capitală. Potrivit procuraturii din Teheran, Ahmadreza Djalali a recunoscut că s-a întâlnit cu agenţi ai serviciului israelian de informaţii Mosad.

Cel puţin patru oameni de ştiinţă ar fi fost ucişi între anii 2010 şi 2012 în ceea ce Teheranul a calificat drept asasinate menite să saboteze eforturile Iranului de a dezvolta energie nucleară. În 2012, un bărbat acuzat că de legături cu Israelul a fost spânzurat pentru aceste crime.

"Ne continuăm eforturile diplomatice în favoarea lui Djalali şi cerem acces consular la cetăţeanul nostru", a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului suedez de Externe.

Comentarii

loading...