6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalConflict diplomatic în Irak! Reprezentanții marilor puteri se află în prim-plan

Conflict diplomatic în Irak! Reprezentanții marilor puteri se află în prim-plan

Ministerul a precizat într-un comunicat că subsecretarul Abdul Karim Hashim s-a întâlnit cu trimişii acestor ţări şi a exprimat respingerea de către MAE irakian a declaraţiei comune, calificată drept “un amestec în afacerile interne ale Irakului şi o încălcare a Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice”.

Oficialul le-a spus diplomaţilor că protestele de la Bagdad şi din alte provincii sunt un “rezultat natural al statului democratic în care trăiesc irakienii”.

Guvernul irakian a lansat investigaţii transparente asupra actelor violente şi a luat măsuri pentru a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei, a adăugat el. “Nimeni nu are dreptul de a se amesteca în afacerile Irakului şi a-şi impune tutela asupra sa”, a mai afirmat oficialul citat.

Sute de oameni, în principal protestatari, au fost ucişi în demonstraţiile care au zguduit Bagdadul şi alte părţi ale ţării de la începutul lui octombrie.

Vineri, persoane necunoscute au tras din maşini asupra protestatarilor din piaţa Al-Khilani din centrul Bagdadului, ucigând zeci dintre ei, într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri de la începutul protestelor antiguvernamentale.

Protestatarii cer o revizuire a sistemului politic al ţării care a fost introdus de la invadarea Irakului de către o coaliţie condusă de SUA în 2003, notează DPA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă