18 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Conflict între Parlamentul European și Consiliul European cu privire la regula statului de drept

Eurodeputații contestă declarația Consiliului European de a suspenda mecanismul statului de drept în așteptarea hotărârii Curții de Justiție a UE, anunță un comunicat de presă transmis, joi, de Parlamentul European.

Declarațiile politice ale Consiliului European privind mecanismul statului de drept sunt „inutile”, deoarece nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, susține comunicatul transmis de Parlamentul European. În acest context, „Parlamentul salută acordurile politice privind pachetul bugetar pe termen lung, care include noul mecanism privind statul de drept, și reamintește importanța istorică a acestuia”.

„Condiționalitatea privind statul de drept trebuie să se aplice integral de la 1 ianuarie”, subliniază, joi, 17 decembrie, Parlamentul European.

Cu o zi înainte, miercuri, Parlamentul European aprobase „condiționalitatea statului de drept” pentru accesarea fondurilor europene. Prin noul regulament aprobat de eurodeputați, plățile din bugetul UE pot fi blocate pentru țările în care încălcările constatate ale statului de drept compromit gestionarea fondurilor europene.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă